Friday , 25 September 2020
ΝΕΑ

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 5-6-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 05 Jun 2013 08:58 PM PDT
Οι οπαδοί της σαρίας Μουσουλμάνοι Αδελφοί γνωστοί για την εγγύτητα τους προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μουχάμεντ Μόρσι, και η πολιτική τους προέκταση το κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, εκδήλωσαν την στήριξη τους στον Ερντογάν

Μετά από την Χρυσή Αυγή στο κοινοβούλιο της Ελλάδας, μια ακόμη στήριξη ήρθε από τους Αιγύπτιους Αδερφούς Μουσουλμάνους(ΜΚ) και από την πολιτική τους προέκταση το κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (ÖAP).

Σύμφωνα με είδηση του δικτύου Ελ Αραμπίγια που στηρίζεται σε αιγυπτιακές εφημερίδες, ο ηγέτης του ÖAP σε χτεσινή του δήλωση ανέφερε πως “οι διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί που επιδιώκουν να αποτύχει το σχέδιο ισλαμοποίησης που πορεύεται πολύ καλά, χρηματοδοτούνται από κάποιος κύκλους.

Ο Γ.Γ. του ÖAP Χουσείν Ιμπραήμ δήλωσε πως “ξένες ομάδες για να υπηρετήσουν διεθνώς τα συμφέροντα τους επιδιώκουν να χειραγωγήσουν τα εσωτερικά θέματα”
. Δεν ξεκαθάρισε όμως ο Ιμπραήμ ποιες είναι αυτές οι ξένες ομάδες.

Ο Ιμπραήμ υποστηρίζει πως στην Τουρκία έχουν γίνει πρωτοφανείς βελτιώσεις στα θέματα της οικονομίας και του εισοδήματος των ανθρώπων, και ότι οι διαδηλωτές εξυπηρετούν ότι μάχεται το Ισλάμ.
Haber.sol.org 5/6/2013

Posted: 05 Jun 2013 12:03 PM PDT
 
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα ζει τα τελευταία χρόνια το δόγμα του σοκ, αλλά και ότι, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται στο εσωτερικό της χώρας, οι Έλληνες πολίτες “πολεμούν σαν τρελοί”(!!!), έχοντας μάλιστα εμπνεύσει και άλλους λαούς -π.χ, το ρεύμα των “Intignados” στην Ισπανία- ν’ αντιδράσουν, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη, η Καναδή ακτιβίστρια δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν.

Η κ. Κλάιν, που βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στην Ελλάδα, κάνοντας έρευνα -μεταξύ άλλων στις Σκουριές- για το επόμενό της βιβλίο, αλλά για ντοκιμαντέρ με θέμα την οικολογική κρίση διεθνώς,ισχυρίστηκε ακόμη ότι αστυνομικούς ελέγχους αντίστοιχους με αυτούς που βίωσε στη Χαλκιδική, τους έχει συναντήσει μόνο στη Γάζα.

“Αν δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς ευρώ, είσαστε εγκλωβισμένοι σε αυτό”

Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει συσσωρευμένη πολλή οργή, την οποία δυστυχώς εκμεταλλεύεται σε ένα βαθμό το ακροδεξιό κόμμα και ότι, ακόμη και τώρα, που εφαρμόζεται “κτηνώδης λιτότητα” και η χώρα έχει περάσει στη φάση “της εκμετάλλευσης της κρίσης για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων”, η ίδια δεν έχει δει να εφαρμόζονται πολιτικές, που θα απέτρεπαν μια αντίστοιχη κατάσταση μελλοντικά. “Αν δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς το ευρώ, τότε είσαστε εγκλωβισμένοι σε αυτό”, είπε.

Οι βαλκανικές χώρες πρέπει να συνεργαστούν

Επισήμανε ότι της φαίνεται απίστευτο ότι οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν έχουν ακόμη συνεργαστεί για ν’ αντιμετωπίσουν από κοινού την ιδέα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην αυστηρή λιτότητα. “Δεν ξέρω ποια είναι η ιδανική εναλλακτική, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολύ περισσότερες λύσεις, από αυτές που έχουν ειπωθεί στους Έλληνες”, πρόσθεσε.
Συμπλήρωσε ότι το κόμμα εκείνο, που θα προτείνει στους πολίτες υπεύθυνη εναλλακτική και θα τους πείσει ότι το αντίθετο της λιτότητας δεν είναι η Αποκάλυψη, θα προσελκύσει μεγάλη στήριξη.

Για ενδεχόμενη μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο

Ερωτηθείσα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν σκόπιμο να μετακινηθεί προς το κέντρο, για να αυξήσει την πιθανότητα ανάληψης της διακυβέρνησης, απάντησε: «Υπάρχει πολύ μακρά ιστορία αριστερών κομμάτων, που πάνε προς το κέντρο για να γίνουν πιο αποδεκτά, αλλά θα ήταν πλήρης καταστροφή αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάτι τέτοιο». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προτείνει εναλλακτική, σε συνεργασία με τα κοινωνικά κινήματα. “Αν υπάρχει πραγματική εναλλακτική, που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκπροσωπήσει, τότε είναι η ελπίδα αυτής της χώρας”, κατέληξε.

Για τις Σκουριές

Επισήμανε ότι αυτό που την “τράβηξε” να κάνει έρευνα και στην Ελλάδα για το νέο βιβλίο και το ντοκιμαντέρ, ήταν ότι “η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται πολύ ενεργά ως πρόσχημα για τη θυσία του περιβάλλοντος”. Σημείωσε ότι το σημαντικό στη Χαλκιδική είναι ότι οι αντιδρώντες στα μεταλλεία χρυσού “αναρωτήθηκαν τι είναι ποιο σημαντικό από τα χρήματα” και “παλεύουν για τις ζωές τους, όχι για τα δέντρα μόνο”.
Υποστήριξε ότι ήταν σοκ για εκείνη η τεράστια παρουσία αστυνομικών δυνάμεων/ιδιωτικής ασφάλειας στην περιοχή. “Το συνεργείο μας το σταμάτησαν σε δημόσιο δρόμο, μας ζήτησαν ονόματα και διαβατήρια […]και μας ανέκριναν για 40 λεπτά. Το μόνο αντίστοιχο που έχω δει ήταν στη Γάζα”, είπε.

Για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Αναφερόμενη στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) επισήμανε ότι θεωρεί συναρπαστική την πρωτοβουλία της ομάδας πολιτών “Κίνηση 136” να διεκδικήσει την εταιρεία, ενώ πρόσθεσε ότι η αποκρατικοποίησή της χρησιμοποιείται ως “τεστ” από την πολιτική ηγεσία, ώστε να περάσει στην επόμενη φάση πώλησης του εθνικού πλούτου.

Για τα ΜΜΕ επισήμανε ότι έχουν κεντρικό ρόλο στην υπαγωγή μιας χώρας στο δόγμα του σοκ. Σημείωσε ότι τα κράτη σε κρίση, όπως η Ελλάδα, χρειάζονται εναλλακτικά ΜΜΕ. “Πρέπει να σπάσουμε το ξόρκι, να διαλύσουμε την ύπνωση”, είπε. Η συνέντευξη Τύπου φιλοξενήθηκε σε αίθουσα του Κοινωνικού Χώρου “Μικρόπολις”, όπου λειτουργεί και κοινωνικό παντοπωλείο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Posted: 05 Jun 2013 11:03 AM PDT

Να παραδεχτεί δημόσια σημαντικά λάθη που έγιναν στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ετοιμάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο μιας κρίσιμης αξιολόγησης των χειρισμών του στο πεδίο αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης της Ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, σε έγγραφο που κυκλοφόρησε εσωτερικά με ένδειξη «αυστηρά εμπιστευτικό» και βρέθηκε στα χέρια της Wall Street Journal, ο διεθνής Οργανισμός παραδέχεται ότι υποτίμησε σημαντικά τη ζημιά που η συνταγή λιτότητας προκάλεσε στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η αντίδραση στην κρίση έδωσε χρόνο στην Ευρωζώνη να περιορίσει τις επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι παρέβη τους ίδιους του τους κανόνες για να κάνει το διογκούμενο χρέος της Ελλάδας να φαίνεται βιώσιμο, καθώς η χώρα δεν ικανοποιούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια του ΔΝΤ για παροχή στήριξης. Στη διάρκεια των τριών προηγούμενων ετών, ένας αριθμός αξιωματούχων του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της γενικής διευθύντριας, Christine Lagarde, διατείνονταν επανειλημμένως πως το χρέος της Ελλάδας είναι «βιώσιμο» -πιθανό να εξοφληθεί πλήρως και έγκαιρα.

Αφού ξεφόρτωσαν ομόλογα πάνω στην πλάτη του δημοσίου ρημάζοντας την χώρα για τρία χρόνια με το παραμύθι ότι την “σώζουν”, τώρα “ομολογούν”!
Που είναι τώρα οι γελοίοι, αγράμματοι ή μισθωμένοι ινστρούκτορες που μιλούσαν για “σωτήρες” και “ευλογία”;

Posted: 05 Jun 2013 09:40 AM PDT

Εξουθενωμένοι, πειράματα θαυματοποιών, δεν μπορούμε να λύσουμε τα χέρια αν δεν μας δώσουν το σύνθημα

Ίσως να ήταν η δική μου διάθεση, κάτι η καρέκλα στη δουλειά μου που τρίζει τώρα τελευταία και μου ψιθυρίζει καλομελέτα κι έρχεται η ανεργία…κάτι τα χαρτιά τα απλήρωτα που κρέμονται στο τοίχο, κάτι οι άνθρωποι γύρω μου στο μετρό που μισοκοιμόντουσαν, ή είχαν μια μούρη σκυθρωπή, αγέλαστη, με το πρόσωπο κουρασμένο ακόμα και νέα παιδιά, λέω αυτό ήταν.
Μας έχουν τσακίσει εντελώς. Βλέπεις τους ανθρώπους να περπατάνε στο δρόμο και να μοιάζουν σαν να σηκώνουν δεν ξέρω πόσα κιλά βάρος. Ακούς τους τσακωμούς στη γειτονιά από τα διπλανά σπίτια. Βλέπεις τα παιδιά να είναι συνεχώς τσαντισμένα, αδιάφορα, ή στεναχωρημένα. Τους παππούδες να βρίζουν. Τον άνθρωπο που σκουντάς κατά λάθος στο δρόμο να είναι έτοιμος να σε φάει από τα νεύρα….
Δεν ξέρω αν είναι οι αεροψεκασμοί, αν είναι οι ψεκασμοί με χαράτσια και φόρους, αν είναι οι ψεκασμοί της απόγνωσης γιατί χωρίς δουλειά, χωρίς ελπίδα να βρεις, χωρίς φράγκο στη τσέπη που να πας και τι να κάνεις, αλλά μοιάζουμε εξουθενωμένοι…..
Αυτό δεν είναι στράγγισμα της τσέπης απλά, είναι στράγγισμα όλης της ζωντάνιας από μέσα από τους ανθρώπους. Είναι σαν να έχουν κάτσει στο σβέρκο του κοσμάκη βδέλλες και τον ρουφάνε ασταμάτητα, μέχρι να το να τον αφήσουν ένα άδειο κουφάρι να σέρνεται.
Αρχίζω να πιστεύω πως εκτός από τους λόγους που έχω αναφέρει επανειλημμένα για την απάθεια μας και την απουσία κάθε πράξης αντίδρασης, υπάρχει κι ένας τελευταίος σημαντικός. Μου φαίνεται πως σε λίγο η πλειοψηφία του λαού δεν θα μπορεί να διαμαρτυρηθεί όχι απλά γιατί φοβάται, ή γιατί αδιαφορεί, αλλά πολύ απλά γιατί δεν θα μπορεί να πάρει τα πόδια της ούτε μέχρι τη πλατεία να κατέβει…
Βλέπω νεαρά παιδιά να είναι συνεχώς κουρασμένα. 20-25 χρονών παλικάρια και κοπελάρες να υποφέρουν από στομάχια, ζαλάδες, να κυκλοφορούν με τις θυροξίνες στο τσεπάκι, με τα αντιόξινα, με τα αναλγητικά για τους πονοκεφάλους και τις ζαλάδες. Ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό με άρρωστα είτε σωματικά είτε ψυχικά παιδιά. Παιδιά που νοιώθουν εν δυνάμει άρρωστα. Με θανατοφοβίες. Με καταθλίψεις. Με διατροφικές διαταραχές. Με διάφορες εμμονές…
Πολλές φορές φίλοι μου γράφουν και μου λένε τα λες θαυμάσια. Μα δεν τα λέω θαυμάσια. Απλά περιγράφω την αρρώστια χωρίς να χτυπάω ξύλο. Δεν ωφελεί να κρύβουμε πράγματα πια. Να κάνουμε πως δεν  υπάρχουν. Δεν ωφελεί κανέναν. Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή δεν μολύνονται από κάτι που θα περάσει με τις χαζοχαρούμενες δηλώσεις ανθρώπων που ζουν έξω από τη κοινωνία, φυλαγμένοι πίσω από ψηλούς τοίχους, συναγερμούς και κάγκελα με το φόβο μην τους τρακάρει η κοινωνία κατά λάθος, μολύνονται βαθιά μέσα τους από πράγματα που δεν θα διορθωθούν ούτε αν ανακάμψουν οι γ@μημ€νοι οι δείκτες.
Οι αυτοκτονημένοι δεν θα γυρίσουν πίσω. Οι άνθρωποι που θα τρελαθούν δεν θα ξαναγίνουν ποτέ όπως πριν. Τα παιδιά δεν θα τους δώσει κανείς πίσω τα 18, 20 ή 22 που φύγανε. Ίσως όταν θάναι σαραντάρηδες ή πενηντάρηδες τα τεφτέρια των συμμοριών να έχουν κάνει γερή μπάζα και να αποφασίσουν να τους πετάξουν μια στάλα ελπίδας, αλλά όλα τα χρόνια που θα τους έχουν ρουφήξει την ελπίδα και τη χαρά από μέσα τους δεν θα μπορέσουν να τους τα επιστρέψουν.
Αυτό που μας κάνουν δεν έχει ημερομηνία λήξης. Γιατί οι άνθρωποι όταν θα βγουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέσα από το ηλίθιο τούνελ, δεν θα είναι οι ίδιοι. Θα έχουν αφήσει κομμάτια τους σ΄αυτό τον πόλεμο. Θα έχουν χάσει αγαπημένους, θα έχουν χωρίσει ζευγάρια, θα έχουν φύγει από το σπίτι παιδιά, θα έχουν σταματήσει να ερωτεύονται, να γελάνε, να χαίρονται τη ζωή, εκατομμύρια άνθρωποι, γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει καν τι τους κάνουν. Υπομένουν απλά. Υπομένουν. Μετράνε το χρόνο και υπομένουν. Βλέπουν να μην είναι καλά, να μην είναι ευτυχισμένοι, νοιώθουν άδειοι, νοιώθουν διάφορα άσχημα παιχνίδια να τους κάνει το μυαλό, και νομίζουν πως φταίνε οι ίδιοι. Νομίζουν πως είναι προβληματικοί, το κρύβουν, το σκεπάζουν μην τους πάρει χαμπάρι ο δίπλα, που κι εκείνος είναι το ίδιο και το σκεπάζει υποκριτικά. Ακόμα κι όσοι κρατιούνται ακόμα, κι έχουν ένα κομπόδεμα και δείχνουν να καλοπερνάνε σκ@τά είναι. Δίπλα στα συσσίτια στις φτωχογειτονιές, που βλέπεις τη δυστυχία του να μην έχεις να φας, στις “καλοστεκούμενες” συνοικίες βλέπεις ανθρώπους που έχουν να φάνε, να διασκεδάσουν, να τη περάσουν άνετα αλλά είναι γεμάτοι από μια ανεξήγητη ανικανοποίηση, βίτσια και παράνοιες χωρίς να ξέρουν τι τους φταίει.
Πήγα να κάνω ένα διακανονισμό στη ΔΕΗ της γειτονιάς μου και νόμιζα πως είναι διαδήλωση. Ένα πλήθος πρωτοφανές με τα χαρτάκια στο χέρι, νέοι , γέροι , περίμενα μια ατέλειωτη ουρά, σιωπηλοί, υποταγμένοι, λες και τους πήγαιναν για τους φούρνους…. Στην εφορία το ίδιο. Στα ταμεία το ίδιο. Άνθρωποι εξουθενωμένοι, με τα χαρτιά στο χέρι, δεκάδες κ@λόχαρτα, για να πληρώσουν το κράτος-τέρας μη τυχόν και χρεοκοπήσει. Οι χρεοκοπημένοι πολίτες από λεφτά κι από ζωή, στήνονται σε ατέλειωτες ουρές για να βοηθήσουν τις τράπεζες, τους μεγιστάνες του πλούτου, τους εμπόρους των εθνών, τους ελάχιστους και αδίστακτους που πατάνε στο λαιμό όλους τους υπόλοιπους.
Δεν υπάρχουν χέρια δεμένα με αλυσίδες. Δεν υπάρχουν φυλακές με κάγκελα. Δεν υπάρχει καν πόλεμος με μάχες και όπλα. Σαν ταχυδακτυλουργοί έχουν πείσει εκατομμύρια ανθρώπους,  πως δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια αν δεν τους δώσουν το σύνθημα. Τους κρατάνε υποχείρια αν δεν φωνάξουν το σύνθημα. Ποιος ανόητος θεωρεί πως είναι θεωρία συνωμοσίας η μαζική εξόντωση;  Ποιος ανεγκέφαλος ακόμα ζει στο περασμένο αιώνα κι ονειρεύεται ουτοπίες σε φουλ δυστοπικό μέλλον. Χημικά, μολυσμένα τρόφιμα, μολυσμένος αέρας, φαρμακο-εξάρτηση, βρώμικο νερό, σάπια κρέατα, αβιταμίνωση, αναιμίες, θυροειδής, διαβήτης, νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, καρκίνοι που θερίζουν, τα παιδικά νοσοκομεία γεμάτα από ένα πρωτοφανή αριθμό παιδιών με σοβαρές και ανίατες ασθένειες, ζευγάρια σπαταλάνε περιουσίες για να καταφέρουν να κάνουν ένα παιδί, χωρίς να ξέρουν γιατί  είναι στείροι, κορίτσια που αρνούνται να φάνε μετρώντας υστερικά τις περιφέρειες, κι άλλα παιδιά  που είναι τίγκα στη χοληστερόλη και όλα τα κακά της μοίρας από το δημοτικό, βρέφη τρυπημένα με ένα μάτσο από εμβόλια πριν καλά καλά περπατήσουν, δηλαδή τι άλλο είναι η μαζική εξόντωση;
Περιμένετε ακόμα κάποιο παγκόσμιο πόλεμο, παραδοσιακό για να πολεμήσετε τον εχθρό; Περιμένετε να πιαστούν μεταξύ τους δεξιοί κι αριστεροί; Πιστοί και άπιστοι; Πατριώτες και προδότες; Κατακτητές και κατακτημένοι; Πλούσιοι και φτωχοί; 
Ολα αυτά είναι παρελθόν. Κανείς δεν θα πιαστεί, εκτός από βαρβαρότητες που θα γίνονται στη γειτονιά και θα τα βάζουμε ο ένας με τον άλλον, σας τοπικές συμμορίες. Το πολύ πολύ να ανάβουν ένα φυτίλι μια εδώ και μια εκεί για να εκτονώνεται η  χύτρα ταχύτηας. Δεν υπάρχει επιστράτευση. Δεν υπάρχει αξιοπρεπής θανάτωση. Όλα παίζουν αλλιώς και δυστυχώς η λεγόμενες δυνάμεις αντίδρασης συνεχίζουν να κινούνται σε δεδομένα περασμένων αιώνων με την ανθρωπότητα να έχει φτάσει στο σημείο να εύχεται την αυτοκαταστροφή της. Οι ρυθμιστές της ζωής μας βαράνε με όπλα από το μέλλον,  κι οι δυνάμης αντίδρασης αντιπαραθέτουν σφεντόνες!
Η λύση; Ειλικρινά δεν νομίζω πως υπάρχει λύση έτοιμη να έρθει στο πιάτο. Σ΄αυτό το σημείο νομίζω πως πρέπει κάποιος να μας τρομάξει! Να μας κάνει ένα μπαμ και να τρομάξουμε. Να ξαναβρούμε την ικανότητα να είμαστε ρυθμιστές της ζωής μας. Πως; Να ομολογήσουμε πρώτα αυτό που μας συμβαίνει. Να το μοιραστούμε. Να γίνουμε συνάνθρωποι. Να βγούμε από την αποξένωση και τον εστιασμό στο προσωπικό μας πρόβλημα. Γιατί δεν είναι πλέον προσωπικό. Είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι, αλλά στην ουσία δεν μας κρατάει κανείς εκτός από αυτό που εμείς οι ίδιοι έχουμε επιτρέψει να συμβεί. 
Από vasiliskos2

Posted: 05 Jun 2013 08:58 AM PDT

Του Γιώργου Καπόπουλου

Οποια κίνηση εκτόνωσης και να γίνει από πλευράς Ερντογάν η πορεία προς τα εμπρός, που σφραγιζόταν από τη συνεχή αύξηση του εκλογικού ποσοστού του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στις εκλογές του 2007 και του 2011, αποτελεί παρελθόν. Τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών αποξένωσαν ανεπιστρεπτί τον Τούρκο πρωθυπουργό από την ανοχή έως σιωπηρή στήριξη που του προσέφεραν ψηφοφόροι που δεν ασπάζονται τη συντηρητική-θρησκευτική πολιτική ταυτότητα του κυβερνώντος κόμματος αλλά τον στήριζαν ως καταλυτικό παράγοντα εκδημοκρατισμού ενός αυταρχικού ημιστρατιωτικού καθεστώτος.

Ετσι η φιλοδοξία Ερντογάν να εκλεγεί ως ο πρώτος πρόεδρος της χώρας το 2014 με καθολική ψηφοφορία και υπερενισχυμένες εξουσίες -γαλλικού τύπου- βρίσκεται σε κενό πολιτικής νομιμοποίησης: Το προαπαιτούμενο θα ήταν η διαφοροποίηση του σημερινού πρωθυπουργού από το ΑΚΡ και η ανάδειξή του σε προσωπικότητα που εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Ετσι ο πολιτικός που έκλεισε στη φυλακή τους στρατηγούς, που ξεσκέπασε τις συνωμοσίες του Εργκενέκον και της «Βαριοπούλας», έχασε την ευκαιρία να διασφαλίσει ευρύτερη αποδοχή, να νομιμοποιήσει με το πολιτικό του κύρος έναν πραγματικό δημοκρατικό πλουραλισμό που συνταγματικά και θεσμικά δεν έχει γνωρίσει η σύγχρονη Τουρκία.

Με τα σημερινά δεδομένα η στάση του Ερντογάν δεν μπορεί παρά να είναι αμυντική, εσωστρεφής, μια προσπάθεια περιχαράκωσης της κομματικής βάσης. Με άλλα λόγια, στις πολλαπλές πιθανές εκλογικές αναμετρήσεις του 2014 -δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος, προεδρική εκλογή, τοπικές εκλογές και πολύ πιθανόν πρόωρες βουλευτικές εκλογές- το μόνο που μπορεί να ελπίζει το κυβερνών κόμμα είναι ο περιορισμός ζημιών.

Ο Ερντογάν υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός μέχρι πρόσφατα να μην προκαλέσει το πέραν της εκλογικής του βάσης τμήμα της κοινωνίας με μέτρα που θα δημιουργούσαν καχυποψία για κρυφή ισλαμική ατζέντα. Δημαγώγησε κυρίως στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δημόσια σύγκρουσή του με τον πρόεδρο του Ισραήλ Πέρες στο Νταβός στις αρχές του 2010, και λίγους μήνες αργότερα με την υπόθεση Μαβί Μαρμαρά στα ανοιχτά της Γάζας.

Τα πράγματα έφυγαν από την εξωτερική πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης και έγιναν δραματικά επικίνδυνα με την εμπλοκή στη Συρία, όπου οι Ερντογάν – Νταβούτογλου ξεκίνησαν για περίπατο και βρέθηκαν να πατούν σε ναρκοπέδιο: Αντί η Αγκυρα να προβάλλει ως εγγυητής σταθερότητας στη μετα-Ασαντ εποχή, η σύγκρουση στη Συρία όξυνε όσο ποτέ τις αντιθέσεις Κοσμικών – Σουνιτών – Αλεβήδων στην Τουρκία και εκ των πραγμάτων αύξησε τη διαπραγματευτική ισχύ του ΡΚΚ. Δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε συμπτωματικό που το κουρδικό στοιχείο παραμένει ο μεγάλος σιωπηλός στις εν εξελίξει συγκρούσεις.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω: Η σταθερότητα και η ομαλότητα στην Τουρκία δεν μπορούν πλέον να γίνουν υπό την πρωτοκαθεδρία ενός έστω μετριοπαθούς συντηρητικού Πολιτικού Ισλάμ, αλλά εντός ενός πλαισίου που θα γίνεται αποδεκτό από τους κοσμικούς που έχουν χειραφετηθεί από το κεμαλικό κατεστημένο, τους Αλεβήδες και τους Κούρδους.

Ο Ερντογάν βρίσκεται σε συμπληγάδες: Μπορεί να εκτονώσει την ένταση μόνο με υποχωρήσεις, χωρίς όμως την προσδοκία να κερδίσει ξανά αυτούς που εισέπραξαν μια χωρίς μέτρο κατασταλτική βία, και ταυτόχρονα κάθε υποχώρησή του μπορεί να ανοίξει τον δρόμο επηρεασμού της εκλογικής του βάσης από πιο συντηρητικούς ισλαμιστές.

Μια βεβαιότητα υπάρχει σήμερα, μια ασταθής, θρυμματισμένη και διαιρεμένη Τουρκία για το ορατό μέλλον. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα βρει σίγουρα αναλογίες στη μοιραία εμπλοκή του Ερντογάν στη Συρία με τη Σικελική Εκστρατεία, στην οποία παρέσυρε την Αθήνα ο Αλκιβιάδης.

Πηγή εφημερίδα “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”

Posted: 05 Jun 2013 08:49 AM PDT

Γράφει ο Ν. Δαπέργολας

«Τίποτε (δηλαδή) δεν φοβήθηκα τόσο, όσο τους επισκόπους» – και πριν σπεύσει κανείς κακοήθης να μας προσάψει οιαδήποτε …εκκλησιομαχική διάθεση, να ξεκαθαρίσουμε ότι η παραπάνω φράση δεν είναι φυσικά δική μας, αλλά την ξεστόμισε πριν από περίπου 1600 χρόνια ο μέγιστος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννης ο Χρυσόστομος! Ένας από τους κορυφαίους δηλαδή πατέρες της Ορθοδοξίας μας, που (μάλλον ακριβώς για τον λόγο αυτό) υπέστη κυριολεκτικώς τα πάνδεινα όχι μόνο από τα πολιτικά μεγαλολαμόγια της εποχής του, αλλά και από τα …εκκλησιαστικά (τους ανάξιους δηλαδή επισκόπους που δυστυχώς από τότε ταλαιπωρούν την Εκκλησία μας)!

Πώς τα θυμηθήκαμε τώρα όλα αυτά; Πολλές οι αφορμές μα ασφαλώς και ένα πρόσφατο κατόρθωμα του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, το οποίο ήρθε με τον πλέον άγαρμπο τρόπο να προστεθεί στα προηγούμενα. Δεν μας έφταναν λοιπόν οι προ τριετίας νεο-εποχίτικοι τραγέλαφοι με τις τελετές αφής της ολυμπιακής φλόγας από την καντήλα της Παναγίας Κοσμοσώτειρας και υπό τους ήχους απολλώνειων ύμνων (!!!), δεν μας έφταναν οι «εκσυγχρονιστικές» δηλώσεις για τα ράσα των κληρικών, δεν μας έφταναν τα «ήξεις-αφήξεις» (ουκ εν …Ελντοράντο θνήξεις) για τα χρυσωρυχεία, δεν μας έφταναν και οι επιδείξεις «δεσποτισμού» απέναντι σε ιερείς της περιοχής! Ήρθε πλέον και η ανεκδιήγητη απαγόρευση στον οικισμό της Νέας Χηλής, επειδή οι κάτοικοι «τόλμησαν» να επιμείνουν και φέτος στο παραδοσιακό τους έθιμο, του «καψίματος του Ιούδα», ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης. Από χρόνια υπάρχει ζήτημα με το έθιμο, που ο δέσποτας θεωρεί …ρατσιστικό και αντισημιτικό (σ.σ. ε βέβαια, μη μας κακοχαρακτηρίσουνε τώρα κι οι εντολοδόχοι του εν Φαναρίω ψευτοπατριάρχη από τη Μπίλντερμπεργκ!), οπότε φέτος ούτε μύγα σήκωσε στο σπαθί του! Απείλησε αρχικά να μην επαναληφθεί το προκλητικό έθιμο και όταν οι …άθλιοι αντισημίτες της Νέας Χηλής δεν υπάκουσαν, ήρθε και το φιρμάνι (ή μάλλον ο …φετφάς) να ΜΗΝ πραγματοποιηθεί στο χωριό η περιφορά του Επιταφίου! Όπερ βεβαίως και εγένετο (και τιμωρήθηκαν έτσι τα …φασιστοειδή για την ανυπακοή τους)! Πραγματικά απίστευτο!

Και ασφαλώς όλα αυτά τα εξωφρενικά δείχνουν να βρίσκονται δυστυχώς σε σύμπνοια με τις συμπεριφορές και του άλλου μητροπολίτη του Έβρου (του Διδυμοτείχου Δαμασκηνού), του οποίου μια …τραυματική εμπειρία τη νιώσαμε καλά και στο πετσί μας (εδώ στην Κομοτηνή) επί 4-5 μήνες (όταν μας ήρθε ως τοποτηρητής, λόγω της εκδημίας του γηραιού μητροπολίτη). Τη νιώσαμε και με τις περιπτύξεις του με τον Τούρκο πρόξενο (έως και με θέα …περιστρεφόμενους δερβίσηδες), και με τη δημοσιοσχετίστικη και δυστυχώς κενή κάθε άλλου π ν ε υ μ α τ ι κ ο ύ περιεχομένου – όλη παρουσία του, και με τις φήμες για το … φέσι που πρόφτασε να φορέσει στην τοπική Μητρόπολη, και με τη στενότατη σχέση του με τον αχαρακτήριστο λαθρεπιβάτη του οικουμενικού πατριαρχικού θρόνου, αλλά και με την μανιώδη του απόπειρα να αλλάξει εκκλησιαστικώς τα πάντα στη Ροδόπη στο ελάχιστο διάστημα που την επισκεπτόταν ως τοποτηρητής (και ενώ εκ των πραγμάτων ένας τέτοιος ρόλος είναι καθαρά διαχειριστικός και διεκπεραιωτικός). Και έτσι έρχεται βέβαια και πάλι στο προσκήνιο η προ μηνών θλιμμένη μας διαπίστωση για το έλλειμμα σε επίπεδο εκκλησιαστικής διοίκησης που παρατηρείται στην περιοχή μας. Και όσο και αν ευχόμαστε να ξεφύγει από την πεπατημένη και να αποτελέσει εξαίρεση στον θλιβερό κανόνα ο νέος μητροπολίτης Κομοτηνής Παντελεήμων (του οποίου αναμφίβολα είναι θετικά τα πρώτα δείγματα γραφής), ο κανόνας είναι δυστυχώς αυτός. Και πολύ πιο θλιβερός φαντάζει ασφαλώς ο συγκεκριμένος κανόνας, αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε ειδικά για την ακριτική Θράκη των ακόμη πιο οξυμμένων πνευματικών, κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων, όπου οι ανάγκες είναι συνεπώς ακόμη πιο επιτακτικές. Αλλά βέβαια – θα αναρωτιόταν κάποιος – γιατί η Θράκη να αποτελεί εξαίρεση, από την ώρα που η πνευματική κατάσταση του (ανώτερου κυρίως) κλήρου είναι σε όλη τη χώρα τόσο τραγικά γνωστή; Και (αφού γνωρίζουμε καλά άλλωστε πως «ο αγιάζων και οι αγιαζόμενοι εξ ενός πάντες») πώς να ζητούμε πνευματικούς επισκόπους τη στιγμή που όλοι μας ως κοινωνία βρισκόμαστε στη συγκεκριμένη πνευματική κατάντια; Αφού ακόμη και σε καιρούς πιο πνευματικούς, σε καιρούς που οι άνθρωποι είχαν πραγματικά φόβο Θεού μέσα τους, υπήρχε πρόβλημα. «Ουδέν δέδοικα ως επισκόπους», έλεγε – ξαναθυμίζουμε – ο Χρυσόστομος, για να προσθέσει βεβαίως στη συνέχεια και τη φράση «πλην ενίων». Αφού λοιπόν ακόμη και στα χρόνια εκείνα οι πραγματικοί επίσκοποι ήταν «μερικοί», ήταν …είδος εν ανεπαρκεία, ήταν εξαιρέσεις, πόσω μάλλον συνεπώς τώρα, σε μια εποχή που διάγουμε ως λαός την τραγικότερη πνευματική και ηθική κατάρρευση στην ιστορία μας. Έτσι φαίνεται να είναι δυστυχώς.

Από την άλλη όμως θα ήθελες να είναι και διαφορετικά, να εμφανιστούν και πνευματικοί εκκλησιαστικοί ταγοί που δεν θα είναι απλώς πιστά γεννήματα της παρακμής μας, αλλά θα ορθώσουν ανάστημα απέναντι σε αυτήν, που θα πάνε κόντρα στο ρεύμα των καιρών, που θα αναδειχτούν όχι σκανδαλοποιοί, κακόδοξοι ή έστω φοβικοί και μίζεροι δημοσιο-υπάλληλοι, αλλά μπροστάρηδες και παραδείγματα φωτεινά. Γιατί αυτό είναι βέβαια που έχει πρωτίστως ανάγκη αυτή τη στιγμή ο χειμαζόμενος λαός μας, που σε τίποτε άλλο δεν έχει πια να ελπίσει, που όλα του τα άλλα πρότυπα και σημεία αναφοράς πλέον κατέρρευσαν (ως ανθυποσκύβαλα άλλωστε που ήταν), που παλεύει καθημερινά με την απόγνωση και που μόνο η Εκκλησία τού έχει μείνει πια ως σκέπη, καταφύγιο και παραμυθία. Αντ’ αυτών όμως, εμείς δυστυχώς καθημερινά βλέπουμε μητροπολίτες να ξεβράζουν καθημερινά τα ναπολεόντεια και δεσποτικά τους (με τη χείριστη σημασία του όρου) σύνδρομα επί δικαίων και αδίκων (λες κι οι υφιστάμενοί τους – του λεγόμενου κατώτερου κλήρου – ή το λοιπό χριστεπώνυμο πλήρωμα είναι τσιφλίκι και πασαλίκι τους) ή να τα δοκιμάζουν στου … κασίδη το κεφάλι (λες κι ο χώρος της Εκκλησίας είναι πεδίο πειραματισμών και ανόητων νεωτερισμών ή τακτικισμών πολιτικάντικων κατά το δοκούν του κάθε ιεράρχη). Και εμείς βέβαια εδώ δεν θα αναρωτηθούμε τι άλλες συμπεριφορές ή τι άλλες αυθαιρεσίες μπορούν να επακολουθήσουν, γιατί ειλικρινά μάς … τρομάζει η απάντηση.

Δεν θα αναρωτηθούμε καν ποιοι επιτέλους νομίζουν πως είναι οι εκάστοτε κληρικοί και από πού αντλούν ηθικά το δικαίωμα για όλα αυτά. Το μοναδικό ερώτημα που περνά αυτήν την ώρα από το μυαλό μας είναι απλούστατα το ευαγγελικό: «Εάν το άλας μωρανθή, εν τίνι αλισθήσεσθε»; Πολύ τραγικό ερώτημα και δυστυχώς, όσο περνάει ο καιρός, ολοένα και πιο αδυσώπητα επίκαιρο στην καταρρέουσα πατρίδα μας…

Εφ. Αντιφωνητής 1/6/2013

Posted: 05 Jun 2013 08:15 AM PDT

Του Σταύρου Καρκαλέτση

Στην εξαρτημένη Ελλάδα των μνημονίων έρχεται ο χειρότερος εφιάλτης: η δημογραφική σμίκρυνση τρέχει τόσο γρήγορα, που σε λίγα χρόνια θα είμαστε έθνος και κοινωνία γερόντων, οπότε όλα θα είναι (ακόμα) πιό εύκολα για όσους επιβουλεύονται τούτη εδώ τη γωνιά. Θέλουν -το ξέρουμε όσοι παλεύουμε να κρατήσουμε τη συνειδησιακή μας αυτονομία- την χώρα μας. Πακέτο, Ελλάδα και Κύπρο! Για να τις μετατρέψουν σε “χώρο”. Και θέλουν τον χώρο εν τέλει ”καθαρισμένο”, χωρίς εμάς, νόμιμους (ακόμα…) αλλά ανάξιους διαχειριστές τούτης της γης. Σε απλά μαθηματικά, και σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες, το 2100 οι απόγονοι των σημερινών Ελλήνων θα είναι περίπου 2.3 εκατομμύρια!!! Αυτό, αν παραμείνουν σταθερές οι σημερινές συνθήκες, αν δηλαδή οι αριθμοί των λαθρομεταναστών που δεχόμαστε δεν μεγαλώσουν κι άλλο (το καράβι γέμισε!), αν τα ηλικιακά όρια δεν συνεχίσουν την κάθοδο, αν… αν… αν… τότε θα έχουμε πετύχει τον ”άθλο” να κρατηθούμε στα 2 εκατομμύρια και κάτι σε 70 περίπου χρόνια.

Το πρόβλημα αυτό, ουδέποτε απασχόλησε το εξαρτημένο και μεταπρατικό ”κράτος των Αθηνών”, όμως τώρα πάμε από το τετράγωνο στον κύβο: Ο δημογραφικός εφιάλτης είναι παρεμφερής περίπτωση με αυτή του κρατικού χρέους ή της ανεξέλεγκτης λαθρομετανάστευσης. Το αφήναμε να εξελίσσεται, το αφήναμε, και ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πως πρόκειται για βόμβα στα έτσι κι αλλιώς σαθρά θεμέλια του ψευδοκράτους που στήσαμε. Και σήμερα, είναι το τελευταίο που απασχολεί μια κοινωνία εγκλωβισμένη στο πεντάγωνο ανεργία-τηλεόραση-καναπές-δάνειο-πιστωτική.

Αν δεν αλλάξει κάτι στα επόμενα 4-5 χρόνια, οι δυνατότητες αντιμετώπισης του δημογραφικού θα λιγοστεύουν όλο και πιό πολύ, αφού η πτώση αυτή λειτουργεί κάπως όπως ο μεταστατικός καρκίνος: Αν δεν προλάβεις τις μεταστάσεις, χαίρετε! Σε λίγα χρόνια, οι αριθμοί καταδεικνύουν πως η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψμη, με ότι αυτό συνεπάγεται για ένα άλλοτε κραταιό έθνος που θα σέρνεται πλέον με αργά βήματα προς το τέλος του…

Ο πλέον τρομακτικός αριθμός της τρέχουσας καθόδου, είναι αυτός που καταγράφει μείωση του ελληνικού πληθυσμού κατα 1.000.000 ανθρώπους, σε σύγκριση με την απογραφή του 2001! Μιλάμε για μια τρομακτική συρρίκνωση, μέσα σε μόνο μια δεκαετία, που είναι ”γνήσιο” αποτέλεσμα μιας νόθας, αντεθνικής και εν τέλει ανθελληνικής πολιτικής, που τώρα βρήκε και άλλοθι: Τα μνημόνια!

Η γήρανση του πληθυσμού αυξάνεται αδιάλειπτα. Αρκεί να πούμε πως ο πληθυσμός της Ελλάδας που είχε ηλικία άνω των 65 ετών το 1991, έφθανε το 14%. Το 2025 θα φθάσει το όμως το 25%, ίσως και περισσότερο. Ως προς τους ηλικιωμένους και την αναλογία τους στο σύνολο του πληθυσμού, η Ελλάδα κατέχει στην Ευρώπη των 50 σχεδόν κρατών την πέμπτη θέση, και στον κόσμο την δωδεκάτη! Ασύλληπτα ρεκόρ για μια Ελλάδα που μεταλάσσεται βίαια. Κι από κοντά, η Κύπρος, που ναι μεν είχε υψηλότερους δείκτες γεννητικότητας από την μητροπολιτική Ελλάδα, όμως άρτι εισελθούσα στον αστερισμό των μνημονίων και στον οικονομικό στραγγαλισμό, μάλλον θα ακολουθήσει κι αυτή τον δημογραφικό κατήφορο.

Θυμίζω πως η Τουρκία, σε 25 χρόνια από σήμερα, αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 100.000.000 κατοίκων, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα είναι νέοι. Η δημογραφική αυτή έκρηξη, σε συνδυασμό με τις ιδιόρρυθμες τάσεις που ακολουθεί με μαζοχιστική εμμονή κυρίως η Ελλάδα (”ανοιχτή” κοινωνία, ”χαλαρά” σύνορα, πολυπολιτισμικά πρότυπα, μετανάστευση Ελλήνων νέων κτλ) θα φέρουν πιό κοντά το τέλος της πατρίδας όπως την γνωρίσαμε, κι όπως την αγαπήσαμε…

Το δεύτερο ελληνικό κράτος, η Κύπρος, που πολύ πρόσφατα εισήλθε στον μνημονιακό “παράδεισο”, πρέπει τουλάχιστον στο δημογραφικό να “σπάσει” την προσκόλλησή της στο να υιοθετεί κάθε ελλαδικό “κουσούρι”. Ο χρόνος για μια συνολική πολιτική αναστροφής του δημογραφικού προβλήματος ως απόλυτη εθνική προτεραιότητα και στρατηγική είναι πάρα, μα πάρα πολύ περιορισμένος. Τελειώνει! Κι αν παραμείνουμε αδρανείς, θα τελειώσει μαζί μας μια υπέροχη ιστορία τριών χιλιάδων χρόνων σ’ αυτή την (ακόμα;) ελληνική έπαλξη, εδώ, “στες άκρες των ακρών” της Μεσογείου…

Πηγή ΕΛΚΕΔΑ

Posted: 05 Jun 2013 07:58 AM PDT

Του Κώστα Ράπτη  

Η κοινωνικο-πολιτική αναταραχή στην Τουρκία δεν μπορούσε να έρθει σε πιο ευαίσθητη συγκυρία σε ό,τι αφορά την κατάσταση της οικονομίας, καθώς ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, δηλ. από το ξέσπασμα των ταραχών, η γειτονική χώρα από το μαζικό sell-off που προκάλεσε στις αναδυόμενες αγορές η ανησυχία σε σταδιακή απόσυρση από την Fed των πολιτικών ποσοτικής διευκόλυνσης.

Οι εκροές κεφαλαίων είχαν φθάσει την Παρασκευή το 1 δισ. δολάρια σε διάστημα μιας εβδομάδας, επιβεβαιώνοντας την τάση της Τουρκίας να ξεπερνά τις λοιπές αναδυόμενες οικονομίες σε θετικές επιδόσεις κατά τις ευνοϊκές συγκυρίες, αλλά και σε αρνητικές επιδόσεις στους κακούς καιρούς.


Όπως σημειώνει και η Wall Street Journal, σε μία εποχή κατά την οποία οι αναδυόμενες οικονομίες πιθανότατα εισέρχονται σε φάση μεγαλύτερου αντατγωσνιμού για την εξεύρεση κεφαλαίων, δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή για να δώσει κανείς στους επενδυτές την ευκαιρία να κοιτάξουν αλλού. Το παράδειγμα της Νοτίου Αφρικής, όπου οι άγριες συγκρούσεις αστυνομίας και απεργών μεταλλωρύχων έχουν προκαλέσει φέτος τη μεγαλύτερη διεθνώς υποχώρηση του νομίσματος, είναι εύγλωττο.


Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν με αφορμή τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση του Πάρκου Gezi έχουν ένα άμεσο κόστος το οποίο ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Muamer Guler υπολόγισε την Δευτέρα σε 20 εκατ. τουρκικές λίρες, ήτοι 10,5 δισ. δολάρια. Καταστράφηκαν 89 αστυνομικά οχήματα, 18 λεωφορεία, 42 Ι.Χ., 15 οχήματα Δ.Χ., 94 χώροι εργασίας και 4 κομματικά γραφεία.


Το μεσομακροπρόθεσμο κόστος την αναταραχής δεν πρόκειται ωστόσο να αποτυπωθεί, προτού ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ήδη πάντως τη Δευτέρα, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, βυθισμένο και αυτό σε ένα νέφος δακρυγόνων, έκλεισε με πτώση του γενικού δείκτη κατά 10,47%, ήτοι τη μεγαλύτερη μετά από αυτές τοτυ Φεβρουαρίου 2001 (εποχή της τουρκικής οικονομικής κρίσης που σάρωσε το έως τότε πολιτικό σκηνικό) και της 3ης Μαρτίου (-12,49%), στον άμεσο απόηχο της αρνητικής ψήφου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην στάθμευση αμερικανικών δυνάμεων για την επικείμενη, τότε, εισβολή στο Ιράκ.


Η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε τη Δευτέρα στο 1,88 ανά δολάριο, υποχωρώντας κατά 1%, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 17 μηνών (και αυτό χάρη στηον περιορισμό της ρευστότητας στον οποίο προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας από την Π¨εμτη) ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου αναφοράς κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξησή της από τον Ιούνιο του 2006 (41 μ.β.), φθάνοντας το 6,48%. Η απόδοση του δεκαετούς εκτινάχθηκε από το 6,84% στο 7,12%, ενώ το πενταετές CDS ενισχύθηκε κατά 143 μ.β., εξαλείφοντας την πτώση που είχε προκύψει μετά την απόφαση της Moody΄s να επαναφέρει το αξιόχρεο της Τουρκίας σε επενδυτικό επίπεδο (Βaa3).

Θα μπρορούσε κανείς να σχετικοποιήσει αυτές τις αντιδράσεις της αγοράς, σημειώξνοντας ότι συνολικά το το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κέρδισε 40% το τελευταίο 12μηνο. Όμως το πρόβλημα είναι βαθύτερο καθώς το υψηλό έλλειμμα στο τουρκικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, συνεπάγεται ανάγκες χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να διαταραχθούν από οποιαδήποτε εξωτερική αλλαγή στο κλίμα εμπιστοσύνης.


Ιδιαίτερα ευάλωτο είναι το τραπεζικό σύστημα, καθώς ο λόγος χορηγήσεων προς καταθέσεις ξεπέρασε φέτος το 100%, ενώ το εξωτερικό χρέος των τουρκικών τραπεζών είχε φθάσει στα τέλη του 2012 το 14,3% του ΑΕΠ (έναντι 8% τις παραμονές της κατάρρευσης της Lehmann Brothers), ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, σύμφωνα με την Capital Economics. Τα δύο τρίτα αυτού του χρέους θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν εντός 12μήνου. Καθώς ο βραχυπρόθεσμος εξωτερικός δανεισμός αυξηθηκε κατά 70% το πρώτο τρίμηνο του 2013, γίνεται κατανοητό ότι κάθε απότομος περιορισμός των εισροών κεφαλαίων θα συνιστούσε σοκ.


Σημειώνεται ότι η πιστωτική επέκταση δεκαπλασιάσθηκε από το 2006 και μόνο πέρσι αυξήθηκε κατά 40% (όταν το ονομαστικό εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 5%, έναντι πληθωρισμού 7%, υποδηλώνοντας ότι οι Τούρκοι καταναλωτές έχουν ήδη μπεί στη φάση του δανεισμού μόνο για αποπληρωμή παλαιότερων χρεών.


Επιπλέον η μείωση των τουρκικών εξαγωγών στο χαμηλότερο επίπεδο του εξαμήνου σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα εξαρτηθεί περισσότερο από την εσωτερική ζήτηση, άρα από το αίσθημα εμπιστοσύνης – όπως και ο τουρισμός που ανακουφίζει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.


Πηγή Capital

Posted: 05 Jun 2013 07:35 AM PDT

Της Ζέζας Ζήκου

Μέλλον; Σαν κάτι να μας θυμίζει αυτή η λέξη, εδώ στην Ελλάδα. Μάλλον αυτό που έλεγε ο Πολ Βαλερί: «Το μέλλον δεν είναι πια αυτό που ήταν κάποτε». Από την περασμένη Πέμπτη δοκιμάζεται και στην Τουρκία. Οντως, το τρίο Γκιουλέν – Ερντογάν – Νταβούτογλου προσέφερε μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό. Ομως, τώρα βλέπει να γκρεμίζεται το παρόν. Ο Ερντογάν προσέφερε γρόσια και ήταν πολλά!.. Μόλις πριν από δύο μήνες, με το Kazan-Kazan μάς υποσχόταν γενναιόδωρη συνεργασία για την ΑΟΖ και τα λοιπά… Ομως, ο εφιάλτης του εθνικού διχασμού σπέρνει ζιζάνια ανησυχιών μιας εμφύλιας σύγκρουσης.

Χρειάζεται να τονιστεί πως πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη του Ερντογάν από το ισλαμικό κεφάλαιο στην Τουρκία έχει διαδραματίσει το κίνημα του Φετχουλάχ Γκιουλέν. Το ισλαμικό κεφάλαιο αποτελεί τον κύριο βραχίονα της σύγχρονης οικονομίας της Τουρκίας. Εχει συγκεντρώσει φανερή ή σκιώδη πολιτική και οικονομική εξουσία, με συνέπεια να αναδεικνύονται σε διαμορφωτές της τουρκικής κοινής γνώμης. Η οικονομική διασύνδεση με εκπροσώπους – επιχειρηματίες της νέας οικονομικής – επιχειρηματικής τάξης που εμφανίστηκε στην Ανατολία, έχει συμβάλει τα μάλα στην ηγεμονία του Ερντογάν.

Τώρα, ο Φετχουλάχ Γκιουλέν, πρώην ιμάμης από το Ερζερούμ, ο οποίος θεωρείται ο πνευματικός πατέρας του Ερντογάν, δεν αποκρύπτει τις ανησυχίες του. Να σημειωθεί πως το «μετριοπαθές Ισλάμ» και η εξάπλωσή του μέσα από οικονομικά ανοίγματα σε όλο τον κόσμο αποτελεί την καρδιά της διδασκαλίας του Φετχουλάχ Γκιουλέν. Με μια σειρά τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και με αξία κεφαλαίων που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, το συσσωρευμένο ισλαμικό κεφάλαιο του κινήματος του Γκιουλέν μέσα από επενδυτικά προγράμματα δημιουργεί στηρίγματα σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Και μέσα από ένα δίκτυο περίπου 1.000 σχολείων σε όλο τον κόσμο (τα 100 στις ΗΠΑ), το «ήπιο Ισλάμ» έχει ενισχύσει διαρκώς την εικόνα του. Μια εικόνα που καταρρακώνεται από την άγρια καταστολή της εξέγερσης των νέων της πλατείας Ταξίμ.

Το δόγμα Νταβούτογλου των «μηδενικών προβλημάτων» είναι πλέον ένα μακρινό ιδανικό. Η συνεργασία με το Ιράν μετατράπηκε σε αντιπαλότητα, οι σχέσεις με το Ιράκ χειροτέρευσαν και ο Ασαντ δεν λέει να παραδοθεί. Και μπορεί η σοβαρή κόντρα με το Ισραήλ να βελτίωσε την εικόνα της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο, μακροπρόθεσμα όμως προβλέπεται να απειλήσει σοβαρά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Απ’ όλο το φάσμα των αναταραχών της Αραβικής Ανοιξης, οι δυσκολίες του Σύρου γείτονα επηρεάζουν ιδιαίτερα την Τουρκία. Η τουρκική υποστήριξη στη συριακή αντιπολίτευση μετέτρεψε μια τέλεια συμμαχία σε μια έμμεση σύγκρουση. Η Αγκυρα έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση από τις διεθνείς πιέσεις για μια επέμβαση που θα κατέστρεφε την εικόνα της ουδετερότητας και θα την έθετε σε ευθεία σύγκρουση με το Ιράν. Αντί να απαιτεί από την Ε.Ε. δικαιώματα που δεν μπορεί να αποκτήσει χωρίς να είναι μέλος, η Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσει την περιφερειακή της επιρροή για να επανασυνδεθεί με την Ευρώπη και να συνεργαστεί στη Μέση Ανατολή.

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο Ερντογάν έκανε μία δήλωση στην τηλεόραση, που προκάλεσε αίσθηση στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία, είπε, μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης αντί για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετοιμος για τη ρήξη με μια Ευρώπη που τον έχει απογοητεύσει ή πρόθυμος για ανοίγματα προς μια περιοχή που αποτελεί το μόνο δυνατό μέλλον για την Τουρκία; Τι ακριβώς πρεσβεύει ο Ερντογάν; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Κάποτε έλεγε ότι ο κρατούμενος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν πρέπει να εκτελεστεί. Τώρα συνομιλεί (εμμέσως) μαζί του, σε μια προσπάθεια να λυθεί με ειρηνικό τρόπο το Κουρδικό.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό κατήγγελλε την πολιτική του Ασαντ και έστελνε στρατεύματα στα σύνορα. Τώρα υποστηρίζει ότι πρέπει να βρεθεί μια συναινετική λύση, που θα περιλαμβάνει και τη Μόσχα. Ο ανταποκριτής των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» στην Κωνσταντινούπολη πιστεύει ότι η υιοθέτηση αυτών των μετριοπαθών τόνων έχει σχέση με τις επικείμενες εκλογές και την επιθυμία του Ερντογάν να αναλάβει την προεδρία. Μήπως σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και ο εκβιασμός για την Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης;

Ο Ερντογάν δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για την απροθυμία της Ευρώπης να προχωρήσει σε σοβαρές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα. Γνωρίζει, όμως, ότι τα τρία τέταρτα των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Τουρκία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν λοιπόν καλλιεργεί τη σύγχυση, δεν είναι καθόλου διατεθειμένος να προχωρήσει σε σύγκρουση, πολύ περισσότερο που σε λίγο καιρό θα δεχθεί στην Αγκυρα τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Posted: 05 Jun 2013 07:10 AM PDT
Κίνδυνος εξαγωγής της τουρκικής κρίσης

Που θα φτάσει η ελληνική ανοχή στο Αιγαίο; Και πόσα περιθώρια υποχωρήσεων μένουν στην Αθήνα, αν στην Άγκυρα αποφασίσουν πως θα τους σώσει “εξαγωγή” της εσωτερικής κρίσης που διέρχονται; Μετά πάντως την νέα “κρουαζιέρα”, με (για πρώτη φορά) δύο τουρκικά πολεμικά πλοία να αλωνίζουν παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα και να φθάνουν μέχρι και τις ακτές της ανατολικής Αττικής, σίγουρα μπορούμε να μιλάμε για ποιοτική αναβάθμιση και ρουτίνα πλέον την προβολή σημαίας έξω από το Σούνιο. Χθες είχαμε νέο σήριαλ, με ακταιωρό της τουρκικής ακτοφυλακής να εξαπολύει πυρά πυρά κατά σκάφους του Λιμενικού στην περιοχή της Σύμης, όταν το τελευταίο επιχείρησε να εμποδίσει απόβαση πλοιαρίου με 30 λαθρομετανάστες. Ιστιοπλοϊκό καταμαράν ελληνικής ιδιοκτησίας με τους λαθρομετανάστες, έγινε κατ’ αρχήν αντιληπτό από δυνάμεις του ΛΣ κι ένα σκάφος έσπευσε να εμποδίσει την πορεία του, αλλά δέχτηκε καταιγιστικές βολές από το τουρκικό σκάφος.

Οι Τούρκοι δίνουν τη δική τους εκδοχή, πως δηλαδή πολυβολούσαν το δουλεμπορικό το οποίο ερχόταν από την τουρκική ακτή, κάτι που βεβαίως δεν πείθει κανέναν αφού είναι γνωστό πως τουρκικό παρακράτος, αστυνομία, λιμενικό κοκ συνεργάζονται (με το αζημίωτο) στη διακίνηση λαθρομεταναστών προς τα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι λαθρομετανάστες είχαν επιβιβαστεί από τη Ντάτσα της Τουρκίας με προορισμό πιθανόν τη Σύμη, ή κάποια βραχονησίδα.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος είναι πως αμέσως μετά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στα υπόγεια της Στρατιωτικής Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου, για να παρακολουθήσει την άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 13» που διεξάγει το Πολεμικό Ναυτικό κοντά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και όχι μόνο. Η χρονική συγκυρία (ταραχές στην Τουρκία) και το ενδιαφέρον Σαμαρά για το επιχειρησιακό σκέλος της άσκησης, αλλά και γενικώς για τη λειτουργία των Ένοπλων Δυνάμεων και τις τουρκικές προκλήσεις, δείχνουν πώς η κυβέρνηση ανησυχεί για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο από την τουρκική συμπεριφορά. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πώς ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε σε real time συνθήκες για το περιστατικό που συνέβη χθες το βράδυ στη Σύμη, αφού αποχώρησε από τη ΣΔΑΜ μετά από τρεις ώρες.

Είναι σαφές πως στην Αθήνα εντείνεται ο προβληματισμός σχετικά με τα γενικευμένα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες επτά ημέρες στην Τουρκία. Αν προκύψει εξαγωγή της κρίσης, στη δίνη της σύγκρουσης ισλαμιστών και κεμαλιστών, θα έχουμε το πολύ άσχημο ενδεχόμενο το Αιγαίο και τα νησιά μας (και φυσικά η αχίλλειος πτέρνα Κύπρος) να αποτελέσουν πεδίο ξεκαθαρίσματος εσωτερικών τουρκικών αντιπαραθέσεων. Θέλουμε να ελπίζουμε πως λαμβάνονται τα στοιχειώδη μέτρα, ώστε να στέλνονται διαρκή μηνύματα “απέναντι” πως η Ελλάδα δεν θα είναι το “γήπεδο” όπου θα λύσουν τις ό,ποιες διαφορές τους οι Τούρκοι. Και ποτέ να μην ξεχνάμε, τώρα που κατέρρευσε ο μύθος των “κακών στρατηγών” και του “καλού Ερντογάν”, πως στην Άγκυρα, στρατιωτικοί και πολιτικοί, όταν πρόκειται για τις διεκδικήσεις τους έναντι της Ελλάδος, “…είναι ενωμένοι όπως το κρέας με το κόκκαλο”, όπως προ ετών είχει δηλώσει ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας Αμπτουλλάχ Γκιούλ.

Πηγή ΕΛΚΕΔΑ

Posted: 05 Jun 2013 06:35 AM PDT

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

H Τουρκία εξωθείται από ΗΠΑ και Ισραήλ να συμμετέχει σε έναν θρησκευτικό πόλεμο εναντίον των σιιτών της Μέσης Ανατολής, ως επικεφαλής του σουνιτικού μπλοκ, που, με βάση το σχεδιασμό, θα αποτελείται από τους Άραβες σουνίτες του Ιράκ, τους Κούρδους σουνίτες, τους Τούρκους σουνίτες, και τους σουνίτες της Συρίας και του Λιβάνου. Ο στόχος είναι η εξουδετέρωση της επιρροής που ασκεί το Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου! Εξ αυτού και η εμπλοκή της Τουρκίας στην επιχείρηση ανατροπής του Άσαντ, μια επιχείρηση που, εκ των πραγμάτων, στρέφεται εναντίον των αλαουιτών της Συρίας! Από τότε που η Τουρκία συμμετέχει στην ουσία στον πόλεμο που γίνεται εναντίον του Άσαντ, έχει αυξηθεί και ενταθεί η ρητορική εναντίον των αλαουιτών και των σιιτών (έχουμε ακόμα και εκκλήσεις σουνιτών θρησκευτικών ηγετών για Ιερό Πόλεμο εναντίον των σιιτών, με αφορμή την εμπλοκή της Χεζμπολάχ στις επιχειρήσεις στη Συρία), ενώ πλέον η κυβέρνηση Ερντογάν αυταρχικοποιείται και ριζοσπαστικοποιείται ακόμα περισσότερο, και μάλιστα με την άδεια της Ουάσιγκτον!

Το γεγονός αυτό, της στοχοποίησης δηλαδή των αλαουιτών, που θεωρούνται συγγενείς ιδεολογικά με τους αλεβίτες, σε συνδυασμό με την σουνιτική ριζοσπαστικοποίηση της κυβέρνησης Ερντογάν, έχει θορυβήσει το τελευταίο διάστημα τους αλεβίτες της Τουρκίας, οι οποίοι, μάλιστα, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τους κινδύνους απόλυτης περιθωριοποίησης των αλεβιτών σε μόνιμη πλέον βάση!

Ενώ λοιπόν η κατάσταση είχε έτσι, πριν από μια εβδομάδα ο πρωθυπουργός Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να δώσει στην υπό κατασκευή τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου το όνομα “Γιαβούζ Σουλτάν Σελήμ”, που θεωρείται ο σφαγέας των αλεβιτών της Τουρκίας! Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι οι μεγάλη μάζα των αλεβιτών εκφράζεται πολιτικά και εκλογικά κυρίως μέσα από το κεμαλικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ενώ πολύ μεγάλο ποσοστό, θα λέγαμε η συντριπτική πλειοψηφία, της ηγεσίας και των μελών αριστερών και ακροαριστερών οργανώσεων, προέρχονται από τις κοινωνίες των αλεβιτών! Ένα σημαντικό πεδίο συσσωρευμένης ανησυχίας και δυσφορίας, λοιπόν, τις παραμονές της εξέγερσης στην Κωνσταντινούπολη, ήταν οι αλεβίτες, που βλέπουν να παγιώνεται στην Τουρκία μια δημοκρατικοφανής ισλαμική δικτατορία, που θα θέσει σε μόνιμη βάση στο περιθώριο της ιστορίας τα 15-20 εκατομμύρια αλεβίτες.

Σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν οι διάφορες αριστερές οργανώσεις που δρουν στην Τουρκία, που επαναλαμβάνουμε, είναι συγκοινωνούντα δοχεία με τις κοινωνίες των αλεβιτών, οι κεμαλιστές, που περιθωριοποιούνται πολιτικά από την επικράτηση του Ερντογάν και του ΑΚΡ, οι Τούρκοι δημοκράτες, που ανησυχούν από τη διολίσθηση της Τουρκίας προς τη σκότο του Ισλάμ, αλλά και διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, που νοιώθουν να απειλούνται από το νέο μοντέλο εξουσίας που επιχειρεί να οικοδομήσει ο Ερντογάν. Φυσικά, ανάμεσα σε εκείνους που συμμετέχουν και ίσως πυροδοτούν τα επεισόδια, είναι σίγουρο ότι βρίσκονται και άτομα που ήταν για χρόνια τρόφιμοι του βαθέος κράτους των κεμαλιστών και τώρα έμειναν “άστεγοι”.

Από την εικόνα λείπουν οι Κούρδοι και το ΡΚΚ, που καταβάλλει προσπάθειες να κρατήσει τις κουρδικές μάζες μακρυά από τα επεισόδια, τα οποία θα είχαν λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, σε περίπτωση που συμμετείχαν τα οργανωμένα μέλη του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος, που είναι πολύ πιο “εξασκημένα” στις μάχες με την αστυνομία μέσα στις πόλεις, λόγω του πολύχρονου αγώνα που δίνουν εναντίον του τουρκικού κράτους. Αν υπάρχουν κάποιοι που αναρωτιούνται γιατί λείπουν οι Κούρδοι, να τους ενημερώσουμε ότι θέλουν να διαφυλάξουν την πορεία των συνομιλιών με την τουρκική κυβέρνηση, για μια συμφωνία πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού.

Η δυσφορία και οργή, λοιπόν, που είναι συσσωρευμένη σε ετερόκλητα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας είναι αυτή που εκφράστηκε στις διαδηλώσεις της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, που ξέσπασαν με αφορμή τα σχέδια ανοικοδόμησης του “Στρατοπέδου του Πυροβολικού” ως εμπορικό κέντρο, στο “Πάρκο Περιπάτου”, κοντά στην Πλατεία Ταξίμ.

Τώρα, αν αποτολμήσουμε να κάνουμε μια πρόβλεψη για την πορεία των επεισοδίων και των διαδηλώσεων, εκτιμούμε ότι αυτές θα κοπάσουν τις επόμενες ώρες ή το πολύ ημέρες, αφήνοντας όμως ορατά και βαθιά σημάδια στην συλλογική μνήμη για την ήττα που υπέστη ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του. Όσον αφορά τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας, υπέστη ρήγμα, όπως ρήγμα υπέστη και η εικόνα του ίδιου του Ερντογάν, που χρεώνεται τον βλακώδη χειρισμό -η μέθη της εξουσίας γαρ- της υπόθεσης αυτής, χειρισμός που οφείλεται στον ιδιότυπο χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασία του ανδρός!

Τέλος, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί σε ειδήσεις και απόψεις που εμπλέκουν τον τουρκικό στρατό και μιλούν για σενάρια εξαγωγής κρίσης με στρατιωτικό επεισόδιο με την Ελλάδα. Δεν θα προβούμε σε χαρακτηρισμούς των απόψεων και των σεναρίων αυτών, όμως υπογραμμίζουμε ότι αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από όλους! Σε ό,τι μας αφορά, εμείς λέμε ότι αυτοί που αναφέραμε παραπάνω είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν στις “αλκυονίδες ημέρες” της Τουρκίας, που, όπως είναι γνωστόν, προηγούνται της άνοιξης.

Μόνο που είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πότε θα τελειώσει ο “ισλαμικός χειμώνας”, και πότε (και αν) θα άλθει η “τουρκική άνοιξη”!

Πηγή Infognomon

Posted: 05 Jun 2013 06:32 AM PDT
Ένα μικρό δείγμα της “ανάπτυξης” των πολυεθνικών, είναι αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή στις ΗΠΑ, όπου η DelHaize, μητρική της ΑΒ Βασιλόπουλος ανακοίνωσε ότι πουλά μέρος του δικτύου της στην εταιρεία Bi – Lo. 
Που είναι το περίεργο; 
Στο ότι η Bi – Lo είχε κάνει αίτηση για πτώχευση λίγα χρόνια πριν (2009)! 
Υπάρχει όμως ένα ακόμα πιο περίεργο στοιχείο στην υπόθεση: Μετά την αίτηση της Bi -Lo για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα (άρθρο 11), η DelHaize ανακοινώνει “συμφωνία εξαγοράς μεριδίου της εταιρείας” με την καταβολή 245 εκ. Ευρώ. 
Με αυτό το όπλο στην φαρέτρα, λίγες ημέρες μετά η Bi – Lo καταθέτει σχέδιο αναδιάρθρωσης στο αρμόδιο Δικαστήριο, το οποίο το εγκρίνει! 
Έτσι, η Bi – Lo “αναδιαρθρώνεται” με ένεση ρευστότητας 350 εκ. δολαρίων από την μητρική εταιρεία. 
Φυσικά το περιβόητο σχέδιο εξαγοράς από την DelHaize αποσύρεται διακριτικά!

Επειδή στον κόσμο των πολυεθνικών η αβροφροσύνη είναι βασικό χαρακτηριστικό, σήμερα η προσφάτως “πτωχευμένη” εταιρεία, έρχεται στην ευχάριστη θέση να αγοράσει τον καλοπροαίρετο σωτήρα της, δίνοντας και κατιτις παραπάνω… 265 εκ. Ευρώ! Δείγμα και αυτό της “ανάπτυξης” που φέρνουν οι πολυεθνικές. Όπως ακριβώς το παράδειγμα στην Σερβία που αποκαλύψαμε εδώ: ΑΒ Βασιλόπουλος: Πουλήθηκε σε πολυεθνική που ελέγχεται για τεράστιο σκάνδαλο στην Σερβία. 
 
Φαίνεται ότι τα αλογίσια παριζάκια είναι το λιγότερο που μπορεί να μας συμβεί εάν δεν οργανωθούμε ως καταναλωτές, ως Έλληνες. 
Όπως ακριβώς έκαναν οι Σέρβοι για τον εκεί “επιχειρηματία” που ήθελε να πουλήσει στην DelHaize αλλά βρέθηκε στην φυλακή. 
Είδηση που δεν “έπαιξε” πουθενά, προφανώς γιατί στην Ελλάδα τέτοιου είδους “επενδυτές” είναι ευπρόσδεκτοι τις ημέρες της ολικής κατάρρευσης.

Posted: 05 Jun 2013 05:03 AM PDT

Γράφει ο Κωνσταντίνος 
Πηγή GrCitizen

Οι εικόνες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, με τους τούρκους πολίτες να εναντιώνονται στην κυβέρνηση Ερντογάν, έχουν κατακλύσει τα διεθνή μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης.
Οι λόγοι για τους οποίους διαφορετικές κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, θρησκευτικές (μέχρι και ποδοσφαιρικές) ομάδες τούρκων πολιτών ενώθηκαν και βγήκαν στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν την γνωστή για την υπέρμετρη σκληρότητά της τουρκική αστυνομία, έχουν ήδη καταγραφεί.
Όπως έχει καταγραφεί και το γεγονός της απόλυτα συντονισμένης αυτής «εξέγερσης», η οποία έχει την βιτρίνα μίας «τουρκικής άνοιξης», αλλά με κύριο στόχο την απομάκρυνση από το Ισλάμ (αφού οι τούρκοι πολίτες -αν και μουσουλμάνοι- δεν επιθυμούν την μετατροπή της Τουρκίας σε ισλαμική χώρα, αλλά τη διατήρησή της ως μία χώρα – μοντέλο, η οποία θα είναι μουσουλμανική αλλά με δυτικό τρόπο ζωής).

Το χαρακτηριστικό που έχει καταγραφεί στα «ψιλά γράμματα» είτε του τουρκικού διαδικτύου, είτε του τουρκικού τύπου, είναι η παράξενη συμπεριφορά της σκληροτράχηλης τουρκικής αστυνομίας, η οποία κατόρθωσε να γιγαντώσει την οργή των τούρκων στην πλατεία Ταξίμ (μέχρι που αποχώρησε με «εντολές άνωθεν»), αλλά και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας (όπως στην Σμύρνη, όπου αστυνομικοί επιτίθονταν σε αμέριμνους τούρκους (νεαρούς και νεαρές). 
Ακόμη πιο αξιοπερίεργο είναι το γεγονός πως οι τούρκοι αστυνομικοί επιτέθηκαν και στο τζαμί Μπεζμί Αλέβ (όπου υπήρχαν γιατροί που περιέθαλπαν τραυματίες)!!! Σε όλες τις περιπτώσεις, σχεδόν, όπου η Αστυνομία λειτουργούσε με τρόπο επιεικώς απαράδεκτο, επιτρεπόταν η λήψη φωτογραφιών και βίντεο από «παριστάμενους»!!!

Άγκυρα: Επίθεση της αστυνομίας σε ανέμελους πολίτες
Έτσι λοιπόν, στον διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας Haber (Haber.sol.org), διαβάζουμε και έκπληκτοι βλέπουμε την επιβεβαίωση και σε βίντεο:

«Αστυνομικό όχημα ΤΟΜΑ που κινούνταν στην Άγκυρα, ξαφνικά χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος άρχισε να ρίχνει νερό πρώτα σε αυτοκίνητα και έπειτα σε πολίτες που περίμεναν στην στάση.
Οι εικόνες αυτές που καταγράφηκαν στην Άγκυρα, θέτουν ερώτημα σχετικά με το τι επιδιώκει η αστυνομία. Κινούμενο ΤΟΜΑ χωρίς κανένα λόγο αρχίζει να ρίχνει νερό με πίεση σε επιβάτες που περιμένουν στην στάση. Οι εικόνες τραβήχτηκαν από όχημα που κινούνταν πίσω από το αστυνομικό όχημα και δείχνει πως το ΤΟΜΑ μουσκεύει πρώτα τα αυτοκίνητα που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και μετά τους πολίτες που περιμένουν στην στάση.
Οι πολίτες στην στάση δεν κατάλαβαν τι τους συνέβη, ενώ οι πολίτες που καταγράφουν αυτήν την παράλογη πράξη αντιδρούν λέγοντας πως ¨θα προκαλέσουν ατύχημα».


 
Αλεξανδρέττα: Πυροβολισμοί αστυνομίας και στρατού κατά μελών του ΚΚΕ
Στην άκρως ευαίσθητη περιοχή της Αλεξανδρέττας (στα σύνορα με την Συρία), συνέβη ένα πολύ παράξενο περιστατικό, αφού αστυνομικοί και στρατιωτικοί άρχισαν ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση να πυροβολούν σε αυτοκίνητο που μετέβαιναν 5 μέλη του ΤΚΡ (κομμουνιστικό κόμμα Τουρκίας), με αποτέλεσμα να τραυματισθεί πολύ σοβαρά ένας από τους επιβαίνοντες, όπως μας ενημερώνει το Haber.org.

«Η αστυνομία στην Αλεξανδρέττα άνοιξε πυρ σε βάρος αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν 5 μέλη του ΤΚΡ, οι οποίοι προσπαθώντας να διαφύγουν έπεσαν με το αυτοκίνητό τους σε κανάλι νερού.
Τα μέλη του ΤΚΡ ονόματι Ουμούτ Ατλικάν, Ντιντέμ Σεντούρκ, δικηγόρος Μ. Αλή Μπαγδατλί, Σεζγκίν Ερτάς και Σαχίν, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με αυτά που περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες, αφού βγήκαν από το σπίτι τους, τους στρίμωξε ένα πολιτικό και ένα στρατιωτικό όχημα, και πανικοβλημένοι από τα πυρά σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στο κανάλι με το όχημα ντελαπαρισμένο. Αναφέρεται πως ο Σεζγκίν Ερτάς έχει κάταγμα στο κρανίο και η ζωή του διατρέχει κίνδυνο».

Από τα γεγονότα αυτά, διαπιστώνουμε πως κάτι πολύ παράξενο συμβαίνει στην Τουρκία εκ μέρους των αρχών Ασφαλείας, οι άνδρες των οποίων φαίνεται πως προκαλούν και δίνεται η εικόνα πως επιζητούν να εξοργίσουν τους τούρκους πολίτες που δεν μετέχουν στις κινητοποιήσεις. 
Γιατί άραγε; 
Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα ή η συγκεκριμένη συμπεριφορά (σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας) οφείλεται σε υπέρμετρο ζήλο εκ μέρους των αστυνομικών; 
Μήπως η ίδια η κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί την διασάλευση της έννομης τάξης, την περαιτέρω διόγκωση των διαμαρτυριών; 
Και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ποιος ο σκοπός; 
Τι προετοιμάζεται στην Τουρκία και από ποιους;

Στήριξη στο πάρκο Γκεζί από τον Νοάμ Τσόμσκι : Είμαι και εγώ κατσαπλιάς
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ζουριέτ, ο διάσημος Αμερικανός διανοητής και γλωσσολόγος Νοάμ Τσόμσκι συνεχίζει την στήριξη του στις διαδηλώσεις του πάρκου Γκεζί.
Σε μήνυμα στήριξης που δημοσιεύτηκε αναφέρει:

«Συμφωνώ με την Διεθνή Αμνηστία που προστατεύει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία κατήγγειλε την χρήση ανελέητων μέτρων από τις κρατικές αρχές σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών στο Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, και συμφωνώ με τις άλλες διαδηλώσεις. Οι ειδήσεις που έρχονται τις τελευταίες μέρες από την Τουρκία που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει προόδους που χαιρετίσαμε, είναι από τις ξεδιάντροπες στιγμές της τουρκική ιστορίας που πιστευόταν πως πλέον είχαν μείνει πίσω».

Στο μήνυμα του ο Τσόμσκι αναφέρει «Παντού αντίσταση, παντού Ταξίμ», ενώ το πλακάτ πίσω του λέει «Είμαι και εγώ επίσης ένας κατσαπλιάς σε αλληλεγγύη RESISTANBUL».
Ο Τσόμσκι αυτή τη φορά έστειλε μήνυμα με βίντεο.

Νεκρός και τρίτος διαδηλωτής στην Τουρκία
Υπέκυψε στα τραύματά του ο Τούρκος ακτιβιστής Ετέμ Σαρισουλούκ, ο οποίος είχε χτυπηθεί στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των βίαιων ταραχών στην Άγκυρα.
Ο αριθμός των θυμάτων από τις διαδηλώσεις στην Τουρκία ανεβαίνει πλέον στους τρεις, ενώ οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταξίμ.
Η σημερινή συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Μπουλέντ Αρίντς απέβη άκαρπη.

Πληροφορίες από Τουρκικά Νέα

Διαβάστε επίσης:

Πόσο κοντά είναι η Τουρκία σε ένα… πραξικόπημα;
Το μεγάλο σχέδιο πίσω από την εξέγερση των τούρκων πολιτών
Ο Ερντογάν μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα…
Πού οδηγείται η Τουρκία; (φωτορεπορτάζ)

Posted: 05 Jun 2013 02:58 AM PDT

38 συλλήψεις τούρκων στη Σμύρνη

H πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από δικηγόρο του δικηγορικού συλλόγου Σμύρνης και από τον βουλευτή του CHP Μουχαρρέμ Ιντζέ.
Σύμφωνα με ότι ανέφερε στο tweeter η Ναζλί Κιράν-μέλος της νεολαίας του CHP, οι 12 εξ αυτών έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μάθαμε από δικηγόρο οι 38 νέοι συνελήφθησαν λόγω αυτών που έγραψαν στο tweeter.

O βουλευτής CHP Μουχαρρέμ Ιντζέ έγραψε στο tweeter τα εξής:

“Ενημέρωθηκα πως 35 νέοι συνελήφθησαν στην Σμύρνη λόγω αυτών που έγραψαν στο tweeter, με αναζήτησε σχετικά θείος ενός νέου. Ξέρει κανείς τίποτε;
Αυτά που ανέφερα σχετικά με την Σμύρνη είναι απολύτως αληθινά, αυτή την στιγμή στο ΚΟΜ του Γεσίλγιούρτ Σμύρνης υπάρχουν 38 παιδιά, μίλησα με τον πατέρα ενός που είναι 21 ετών. Η αστυνομία πήγε στο σπίτι στις 19.30, έκανε έρευνα, και ακολούθως πήραν το παιδί στο τμήμα.
Σύμφωνα με ότι ανέφεραν στον πατέρα του, ο λόγος είναι αυτά που έγραψε στο tweeter. Κατασχέθηκε το κινητό τηλέφωνο του παιδιού. Ε μα, δεν στοχοποίησε τζάμπα ο πρωθυπουργός το tweeter!”

Αναφέρεται πως οι νέοι αυτή τη στιγμή μεταφέρθηκαν στο τμήμα οργανωμένου εγκλήματος.

Haber.sol.org 5/6/2013

Posted: 05 Jun 2013 05:04 AM PDT

SYNOMOSPONDIA-EMPORIOY,www.esee.gr,esee,ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ,διευρυμένο ωράριο,ανοικτά τις Κυριακές

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
1. Γιατί το διευρυμένο ωράριο είναι εδώ και πολύ καιρό πραγματικότητα, αφού είναι απελευθερωμένο από το 2005 και τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν 96 ώρες εβδομαδιαίως από τις 5.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ από Δευτέρα έως Σάββατο.
 2. Γιατί είναι μύθος ότι παντού στην Ευρώπη τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά τις Κυριακές, όταν τις καθημερινές ανοίγουν στις 10 και κλείνουν στις 6 το απόγευμα.
3. Γιατί οι 72 έως 96 ώρες λειτουργίας των καταστημάτων εβδομαδιαίως, προ κρίσης, εντός κρίσης, όσο και μετά την κρίση εποχή ήταν, είναι και θα είναι υπεραρκετές και οι περισσότερες στην Ευρώπη των 27.
4. Γιατί σε όλους τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, τις εποχιακές αγορές, τα λιμάνια κρουαζιέρας και στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας, Μοναστηράκι, Πλάκα και γύρω από την Ακρόπολη, τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοικτά τις Κυριακές με απόφαση του Περιφερειάρχη.
5. Γιατί είναι ώρα να καθοριστούν επακριβώς οι τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές καθώς και οι λιμενικές ζώνες της χώρας μας και επιτέλους να νομιμοποιηθούν όσοι σήμερα λειτουργούν παράνομα αλλά και όσοι επιθυμούν να είναι ανοικτά στις συγκεκριμένες περιοχές τις Κυριακές.
6. Γιατί είναι απορίας άξιο πως και γιατί επελέγη ο περιορισμός των 250 τμ που προφυλάσσει τους μικρομεσαίους, όταν ο μέσος όρος των εμπορικών καταστημάτων στην Ελλάδα είναι 80 τμ.
7. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ίσης μεταχείρισης, ο περιορισμός των 250 τ.μ. θα αμφισβητηθεί συνταγματικά και με ασφαλιστικά μέτρα θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα, οι πολυχώροι και οι υπερχώροι 52 Κυριακές.
8. Γιατί το όλο εγχείρημα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα με λάθος προσέγγιση και με περίεργη εμμονή.
9. Γιατί ο καταναλωτής δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αυτό που σίγουρα λείπει είναι η αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές και τα λεφτά από την τσέπη του.
10. Γιατί Δόξα τω Θεώ, υπάρχει ακόμη στην Ελληνική οικογένεια η σύνδεση της Κυριακής με τη Εκκλησία και την θρησκευτικότητά μας.
11. Γιατί η Κυριακή στην Ελλάδα είναι αφιερωμένη στην οικογένεια και η συνοχή της ελληνικής οικογένειας κινδυνεύει να διαρραγεί, αφού οι παραδοσιακές επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους θα εκλείψουν.
12. Γιατί χωρίς προσωπικό χρόνο εργοδότες και εργαζόμενοι οδηγούνται στην ψυχική ερήμωση και πνευματική ένδεια, αφού χωρίς την κυριακάτικη αργία χαλαρώνουν οι κοινωνικοί δεσμοί και ενισχύεται η αποξένωση.
13. Γιατί το κόστος για μια μητέρα-σύζυγο-έμπορο-εργαζόμενη- γυναίκα που αποτελούν το 42% του δυναμικού στο λιανικό εμπόριο, από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, θα διογκωθεί με εκθετικό ρυθμό.
14. Γιατί σε καμία περίπτωση οι Έλληνες δεν είμαστε τεμπέληδες, ούτε φοβόμαστε τη δουλειά, αλλά παντού στον κόσμο η Κυριακή είναι ημέρα σωματικής και ψυχικής ξεκούρασης, περισυλλογής και ανασύνταξης.
15. Γιατί τα ποσοστά κατάθλιψης στην ελληνική κοινωνία είναι ήδη πολύ υψηλά και η αδυναμία να αγοράσεις τα απαραίτητα τα αυξάνουν συνεχώς. Το άλλοτε περίφημο shopping therapy έχει γίνει οικογενειακός εφιάλτης.
16. Γιατί τα αυξημένα κόστη λειτουργίας 52 Κυριακές που υπολογίζονται στα 1,82 δις € θα μπορούν να αναληφθούν μόνο από τις Πολυεθνικές, αφού τόσα χρήματα δεν υπάρχουν σήμερα ούτε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ούτε στην κατανάλωση.
17. Γιατί το αυξημένο κόστος λειτουργίας που συνεπάγεται το άνοιγμα της επιχείρησης κάθε Κυριακή θα διογκώσει αντί να μειώσει τις τιμές, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
18. Γιατί η ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχει ουσιαστικά διακοπεί εδώ και καιρό και η κατανάλωση έχει καταρρακωθεί.
19. Γιατί κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ούτε και να ισχυρίζεται πως η λειτουργία τις Κυριακές θα αυξήσει ξαφνικά την καταναλωτική δαπάνη σε μία περίοδο σκληρής οικονομικής λιτότητας.
20. Γιατί αντί να μεγεθυνθεί ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων θα διανεμηθεί στις 7 αντί τις 6 ημέρες, θα διογκωθεί η αλληλοεξόντωση των Ελλήνων εμπόρων, με κατάληξη την ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς.
21. Γιατί η υπεραπασχόληση 365 ημέρες το χρόνο θα εξουθενώσει τον Έλληνα έμπορο. Στην Ελλάδα το 98% των εμπόρων επιχειρηματιών είναι μικρομεσαίοι εργοδότες, ενώ 200.000 είναι οι αυτοαπασχολούμενοι.
22. Γιατί δεν ενισχύεται ο ανταγωνισμός αλλά εντείνεται η πίεση στους μικρομεσαίους εμπόρους, που τελικά δεν θα αντέξουν, αφήνοντας την αγορά στο έλεος όσων επιθυμούν την συγκέντρωση του εμπορίου.
23. Γιατί δεν αναμένεται να μειωθεί η ανεργία και να ενισχυθεί η απασχόληση στο εμπόριο, αλλά αντίθετα θα συρρικνωθεί εξαιτίας του κλεισίματος πολλών μικρών καταστημάτων.
24. Γιατί οι εξουθενωτικοί ρυθμοί εργασίας μεσομακροπρόθεσμα θα μειώσουν αντί να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών στο εμπόριο.
25. Γιατί η προαιρετική λειτουργία της Κυριακής αντί να βοηθήσει τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση, θα επιτρέψει σε χιλιάδες ημιπαράνομα κινέζικα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα γύρω από την Ομόνοια να «κλέβουν» τζίρο ανοίγοντας πλέον «νόμιμα» τις Κυριακές.
26. Γιατί στην αγορά δεν λειτουργεί η προεραιτικότητα με αποτέλεσμα να ασκηθεί τρομερή πίεση σε αυτοαπασχολούμενους και μικροεργοδότες, που θα εξαναγκαστούν χωρίς κανένα αποτέλεσμα να ανοίξουν την Κυριακή.
27. Γιατί όσοι ζουν καθημερινά την αγορά καταλαβαίνουν ότι ανοιχτά μαγαζιά δεν σημαίνει και γεμάτα πελάτες μαγαζιά.
28. Γιατί από την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας θα ήταν πιο αποτελεσματικό και απαραίτητο για εμπόρους και καταναλωτές η μείωση του ΦΠΑ που είναι το ένα τέταρτο της τελικής τιμής βασικών αγαθών.
29. Γιατί στην προσπάθεια τόνωσης της ανταγωνιστικότητας είναι ασύγκριτα πιο αποτελεσματικό να ενισχυθεί η ρευστότητα, να απλοποιηθεί και να ελαφρυνθεί η φορολογία από το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.
30. Γιατί οι μικρομεσαίοι έμποροι δεν περιμένουμε να συναντηθούμε με την περίφημη θεωρητική ανάπτυξη τις Κυριακές, αλλά το επιδιώκουμε στην πράξη επί καθημερινής βάσης.
31. Γιατί όλες οι μέρες θα μοιάζουν «καθημερινές» και η ξεχωριστή Κυριακή θα αντιμετωπίζεται το ίδιο. Η «Κυριακάτικη αργία» επιβάλλεται να παραμείνει ο κανόνας και όχι να γίνει η εξαίρεση.
32. Γιατί η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έχει ουσιαστικό νόημα μόνο όταν είναι έκτακτη, όπως πριν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, το Πάσχα και την έναρξη των τακτικών εκπτώσεων.
33. Γιατί οι περισσότερες επίσημες αθλητικές δραστηριότητες που διενεργούνται κυρίως κάθε Κυριακή θα είναι χωρίς θεατές, ενώ θα μειωθεί και η κυκλοφορία των κυριακάτικων εφημερίδων.
34. Γιατί είναι λάθος να μετατρέψουμε την λειτουργία της αγοράς σε «μωσαϊκό» με τα μεγάλα καταστήματα κλειστά και τα μικρά ανοικτά όταν όλοι γνωρίζουμε ότι ο καταναλωτής θέλει όλη την αγορά στην διάθεσή του.
35. Γιατί η αγορά χρειάζεται ηρεμία και σταθερότητα και όχι κοινωνικές εντάσεις, αφού θα καταστρατηγηθούν κεκτημένα που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τις διαταραγμένες εργασιακές σχέσεις.
36. Γιατί με τέτοιας έντασης και έκτασης οικονομική κρίση, θα καταστρατηγηθεί στην ουσία η προσαύξηση του μισθού και η παραχώρηση αναπληρωματικής ανάπαυσης (ρεπό) στους εμποροϋπαλλήλους.
37. Γιατί η πρόσφατη επιστημονική έρευνα και βιβλιογραφία σε Γαλλία και Ισπανία σημειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
38. Γιατί θα καταγραφεί μεγαλύτερη περιβαλλοντική και ενεργειακή επιβάρυνση από την πρόσθετη μετακίνηση 800.000 εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων κάθε Κυριακή.
39. Γιατί θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις και επιβάρυνση στον προϋπολογισμό, αφού μια σειρά επαγγελμάτων ελέγχου και δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να ακολουθήσουν την Κυριακάτικη λειτουργία με υπερωριακή απασχόληση (δημοτικοί υπάλληλοι, σώματα ασφαλείας, εφοριακοί κ.ά).
40. Γιατί ότι δίνεις σε έναν κλάδο το στερείς από κάποιον άλλο, που περιμένει να δουλέψει κυρίως το Σαββατοκύριακο, όπως η εστίαση, η διασκέδαση, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, και οι παιδότοποι.
41. Γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να στερήσεις τον εβδομαδιαίο τζίρο των τοπικών αγορών και να τον κατευθύνεις στα υπερτοπικά mall και εκπτωτικά χωριά, που δηλώνουν ότι τα καταστήματα στους χώρους τους δικαιούνται και θα λειτουργήσουν όχι 7, αλλά και τις 52 Κυριακές.
42. Γιατί το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων σε μεγάλα εμπορικά κέντρα θα απαξιώσει τις παραδοσιακές αγορές στα κέντρα των πόλεων και σίγουρα δεν θα βοηθήσει το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας.
43. Γιατί η λειτουργία της «Κυριακής με την μεζούρα» όπως διατυπώνεται στο άρθρο 6 είναι πονηρά διάτρητη αφού στην Αγγλία και Ισπανία που εφαρμόζεται ο περιορισμός ανάλογα με το εμβαδόν γίνεται συγκεκριμένα και αποφασίζεται σε τοπικό επίπεδο.
44. Γιατί τόσο η αγορά όσο και η κοινωνία δεν αντέχει άλλους επικίνδυνους πειραματισμούς και πρόχειρους σχεδιασμούς επί χάρτου. Το μέτρο της 7ήμερης και 24ωρης λειτουργίας των καταστημάτων επιχειρήθηκε και απέτυχε μέσα σε λίγες εβδομάδες το 1993.
45. Γιατί το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων δεν ταιριάζει σε κανένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, κάτι που αποδεικνύεται από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία που πρόσφατα το εφάρμοσε χωρίς επιτυχία.
46. Γιατί μετά από βραχύ χρονικό διάστημα η κυριακάτικη λειτουργία δεν θα αποτελεί το παραμικρό κίνητρο για έξοδο ή για κατανάλωση καθώς θα έχει καταστεί πλέον μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας.
47. Γιατί η αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας, η ανεργία, το δημόσιο χρέος, τα ελλείμματα και τα δομικά προβλήματα τις οικονομίας δεν θα αντιμετωπιστούν με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.
48. Γιατί η δομή και η διάρθρωση των ελληνικών μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων δεν θα αντέξει πλέον την επιχειρούμενη «Δημιουργική καταστροφή» της Τρόικα, που καταστρέφει τους Έλληνες μικρομεσαίους, για να δημιουργηθούν ανενόχλητα νέα εμπορικά συμφέροντα.
49. Γιατί η ίδια η ελληνική κοινωνία με το 90% των εμπόρων και το 75% των καταναλωτών, δεν ενστερνίζεται ούτε πείθεται με το δήθεν 51% της «υπουργικής έρευνας» υπέρ του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.
50. Γιατί κάποιοι μετά από προσχηματικούς διαλόγους, επιμένουν αντί να σχεδιάζουν με τους κοινωνικούς εταίρους τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγική λειτουργία της αγοράς, να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
51. Γιατί εναντίον του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές τάσσονται όλα τα μέλη της ΕΣΕΕ με τις 14 περιφερειακές ομοσπονδίες του ελληνικού εμπορίου και τους 288 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σχεδόν όλοι οι φορείς της αγοράς.
52. Γιατί πιστεύουμε ότι η Ελληνική Βουλή θα στηρίξει και θα δικαιώσει του μικρομεσαίους Έλληνες εμπόρους, απορρίπτοντας το άρθρο 6 του Αγορανομικού Κώδικα και θα αποδεχθεί την πρόταση της ΕΣΕΕ για λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων μέχρι 6 Κυριακές τον χρόνο.

Posted: 05 Jun 2013 02:35 AM PDT

Πρωτοφανείς συντονισμένες επιθέσεις εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού και προβολή του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ ως αντίπαλου δέους

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Θεαματική στροφή των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εφημερίδων σημειώθηκε χθες. Οι κορυφαίες εφημερίδες του κατεστημένου των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας προχώρησαν σε «πυρ ομαδόν» εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μέχρι και τη Δευτέρα οι ίδιες εφημερίδες σχεδόν αγνοούσαν τις βίαιες συγκρούσεις στην Τουρκία! 
Το γεγονός ότι ακριβώς την ημέρα που άρχισε η αποκλιμάκωση των βιαιοτήτων της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών, ο Τύπος των ΗΠΑ και της Ευρώπης προχώρησε σε εντονότατη προβολή των συγκρούσεων και όχι μετά το Σάββατο και την Κυριακή, προκάλεσε υποψίες για τα πραγματικά κίνητρα αυτής της όντως πρωτοφανούς δημοσιογραφικής επίθεσης κατά του Ερντογάν. Υποψίες που ενισχύονται από το γεγονός ότι όλες αυτές οι εφημερίδες εξαίρουν τη στάση του Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος έχει έρθει πλησιέστερα προς τις θέσεις του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας. 
«Εξέγερση εναντίον του Ερντογάν» ήταν π.χ. ο τίτλος χθεσινού πρωτοσέλιδου άρθρου της γερμανικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». 
Το ίδιο επιθετικός και ο υπότιτλος του άρθρου: «Εφυγε το λούστρο. Ο αυταρχικός Τούρκος πρωθυπουργός έγινε εχθρική εικόνα»! 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ»: «Η εξέγερση εναντίον της εξουσίας εξαπλώνεται στην Τουρκία» είναι ο τίτλος της στη δεύτερη σελίδα. 
«Η αλαζονεία του Ερντογάν υποδαυλίζει τη διαμαρτυρία – Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε όλη την Τουρκία» αναγγέλλει με εντυπωσιακό τρόπο από την πρώτη σελίδα της. 
«Η αδιαλλαξία μπορεί να είναι η καταστροφή του Ερντογάν» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. 
Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» είναι πιο συγκρατημένοι: «Μάχη για την ταυτότητα της Τουρκίας» είναι ο δικός τους κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος.

Το κύριο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας ενισχύει τις υπόνοιες ότι κάποια σοβαρή διάσταση απόψεων έχει ανακύψει μεταξύ του Ερντογάν και της αμερικανικής κυβέρνησης: «Είναι βαθιά ανησυχητικά … τα σχέδια του Ερντογάν να αλλάξει το Σύνταγμα για να ενισχύσει την Προεδρία της Δημοκρατίας ώστε να μπορέσει να κατεβεί υποψήφιος για το αξίωμα αυτό το 2014 και να παρατείνει τον χρόνο παραμονής του στην εξουσία» γράφει μεταξύ άλλων. 
«Ο Ερντογάν πρέπει να λαμβάνει υπόψη του άλλα μέλη του κόμματός του, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ…» προσθέτει διακριτικά το κύριο άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς». Με έμμεσο τρόπο και χρησιμοποιώντας τουρκικές πηγές έβαζε και η γαλλική «Λε Μοντ» το θέμα των ελπίδων που ξαφνικά στηρίζουν, όπως φαίνεται, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι τον Τούρκο πρόεδρο Γκιουλ. 
«Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της ημερήσιας εφημερίδας “Χουριέτ Ντέιλι Νιουζ” Μουράτ Γιετκίν, ο πρόεδρος Γκιουλ ήταν αυτός που διέταξε την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από την πλατεία Ταξίμ. Την Κυριακή το βράδυ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα λαϊκό σύνθημα καλούσε τον Γκιουλ, ο οποίος έχει γίνει ο κύριος αντίπαλος του Ερντογάν αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές του 2014, να παρέμβει για να βάλει τέλος σε αυτή την πολιτική κρίση» έγραφε η γαλλική εφημερίδα.

Στους Tεύτονες, όμως, δεν αρέσουν τα μισόλογα και οι έμμεσοι τρόποι έκφρασης της γνώμης τους. Με γερμανική ωμότητα η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς περιστροφές: «Πετυχημένη ήταν η Τουρκία όταν ο Αμπντουλάχ Γκιουλ ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ερντογάν και έξυπνα έβαζε την αδάμαστη ενεργητικότητα του Ερντογάν σε τροχιά που ωφελούσε τη χώρα.

Τον ερχόμενο χρόνο τελειώνει η θητεία του Γκιουλ ως προέδρου και μεγάλες προσδοκίες κατευθύνονται προς αυτόν» υπογραμμίζει. Με άλλα λόγια, Αμερικανοί, Γερμανοί και λοιποί ποντάρουν στον Γκιουλ ως αντίπαλο του Ερντογάν και το λένε ανοιχτά! Γιατί όμως; Τι κρύβεται πίσω από την αλλαγή στάσης των Αμερικανών και των Ευρωπαίων απέναντι στον Ερντογάν;

Ομολογούμε ότι μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ένα κοινό ουσιαστικά σημείο στα κύρια άρθρα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». 
Γράφει η αμερικανική εφημερίδα: «Μερικοί Τούρκοι φοβούνται ότι η υποστήριξη του Ερντογάν για τους αντάρτες εναντίον του Ασαντ στη Συρία μπορεί να σύρει την Τουρκία στον πόλεμο». 
Το ίδιο επισημαίνει και η γερμανική εφημερίδα: «Πολλοί φοβούνται, όχι αβάσιμα, ότι η τυχοδιωκτική (!) συριακή πολιτική του Ερντογάν απειλεί την εσωτερική ασφάλεια της Τουρκίας». 

Επί της ουσίας εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά οι Αμερικανοί έχουν λυσσάξει να εξοπλίζουν τους Σύρους αντικαθεστωτικούς και η ΕΕ ήρε το εμπάργκο εξοπλισμού τους προ ημερών και επικρίνουν τον Ερντογάν γιατί τους στηρίζει; 
Μυστήριο!

Posted: 05 Jun 2013 02:15 AM PDT

Η κυβέρνηση Σαμαρά, κατ’ ακολουθίαν της κυβέρνησης Σημίτη, κατασκευάζει έναν «νέον τύπο ανθρώπου», ταιριαστόν στον νέο «θαυμαστό και γενναίο μας κόσμο», όπως επίσης κατασκευάζει και μια «νέου» τύπου μεσαιωνική χώρα καθ’ υπαγόρευσιν της Νέας Τάξης, ένα μετεθνικό μόρφωμα εξαρτημένο στην παγκοσμιοποίηση και εγκλωβισμένο στην ενιαία σκέψη.

Μέσα στον κομφορμισμό και τη φορμόλη του πολιτικώς ορθού καθεστώτος, κάθε παρέκκλιση συνιστά… εχθροπάθεια εναντίον του, διώκεται και καταστέλλεται. Για την εύρυθμη λειτουργία ενός τέτοιου καθεστώτος, όμως, προτιμότερη απ’ την καταστολή είναι η (προ)κατασκευή των υποκειμένων του, εν προκειμένω υπηκόων.

Ετσι κατασκευάζονται πολλά και νέα υβρίδια εργαζομένων, συμπλέοντα αλλά και αλληλοσυγκρούμενα, τα οποία αποτελούν όλα μαζί την πεμπτουσία της Υβρεως εναντίον τους, της Υβρεως εναντίον των ανθρώπων.

Το καθεστώς, με πρωτεργάτες τα ανδρείκελα της Τρόικας, Σαμαρά και Βενιζελοκουβέλη, κατασκευάζει εργαζόμενους με προδιαγραφές για να ζουν σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, σε Στρατόπεδο Συγκέντρωσης.

Ετσι, εν πρώτοις έχουμε τον Εργαζόμενο-Ανεργο. Μια στρατιά 2.000.000 διαθέσιμων για εργασία, που ελπίζουν ή καραδοκούν για οποιασδήποτε μορφής σκλαβιά που θα τους δώσει μια μπουκιά ψωμί. Στη συνέχεια έχουμε τον Εργαζόμενον-Απλήρωτον. Στην ουσία είναι ένας οιονεί άνεργος, που μάλιστα χρηματοδοτεί την επιχείρηση στην οποίαν εργάζεται με την ίδια την παρακράτηση του μισθού του.

Ο Εργαζόμενος-Κακοπληρωμένος. Ο χαμηλόμισθος. Μεγάλο επίτευγμα του κ. Σαμαρά, άξιου διαδόχου του κ. Σημίτη, όταν ήδη από την εποχή του άρχισε να ευδοκιμεί ο Απασχολήσιμος-Εργαζόμενος, ο Ευέλικτος-Εργαζόμενος! ήταν το σημείο καμπής, όταν στη συλλογική συνείδηση ο Εργαζόμενος μπορούσε πλέον να είναι Αναλώσιμος-Εργαζόμενος.

Από τότε δεν πέρασε πολύ νερό κάτω απ’ τις γέφυρες, αλλά ενθυλακώθηκε πολύς πλούτος στα χαρτοφυλάκια των Δυνατών, με αποτέλεσμα η Υβρις εναντίον των Εργαζομένων να δημιουργεί όλο και πιο πολλά υβρίδια, όπως ο Ενοικιαζόμενος-Εργαζόμενος. Κανονικό δουλεμπόριο ανθρώπων, δουλεμπόριο λευκής και κάθε άλλου χρώματος σαρκός, στο οποίον, ανάμεσα σε άλλους αλιγάτορες που το ασκούν, διακρίνονται και οι ΜΚΟ, άλλο ένα δημιούργημα του πολυπολιτισμικού μοντέλου.

Αλλά, όταν μιλάμε για τον Εργαζόμενο-Ανεργο εννοούμε πολλές υποκατηγορίες που υπάρχουν, όπως σε ένα Στρατόπεδο Συγκέντρωσης, ως προϋπόθεση (αλλά και αποτέλεσμα) της ευστάθειας και της λειτουργίας του συστήματος. Ετσι έχουμε

τον Εργαζόμενο υπό το σοκ της απόλυσης και το δέος για την άγρια αγορά εργασίας που τον περιμένει. Εχουμε τον Μακροχρόνια Ανεργον Εργαζόμενον. Κλάψτον! Εχουμε τον νεαρό που χάνει τη δουλειά του και ψάχνει για μια χειρότερη, τον μεσήλικα που χάνει τη δουλειά του και ψάχνει για σχοινί. Κι έχουμε αυτόν που δεν θα εργασθεί ποτέ, που δεν θα βρει δουλειά ποτέ, που η ζωή του θα πάει στα αζήτητα.

Υπάρχουν οι Εργαζόμενοι που δεν θα κάνουν οικογένεια ποτέ (είτε ως άνεργοι, είτε ως χαμηλόμισθοι) κι εκείνοι που δεν μπορούν να υποστηρίξουν πια τις οικογένειές τους.

Ο Καταρρακωμένος-Εργαζόμενος που δεν μπορεί να πληρώσει το στεγαστικό του. Που δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Ο Ταπεινωμένος-Εργαζόμενος που δεν μπορεί να υποστηρίξει τους γονείς του ή κλαίει με μαύρο δάκρυ όταν καταδέχεται να τον υποστηρίζουν εκείνοι απ’ το υστέρημά τους.

Ο Απελπισμένος-Εργαζόμενος που δεν έχει να πληρώσει τους όλο και πιο πολλούς, επαχθέστατους και ειδεχθείς φόρους, έμμεσους και άμεσους, ο Περιφρονημένος-Εργαζόμενος που τον βρίζουν «τεμπέλη» και «διεφθαρμένο», ο Εντρομος-Εργαζόμενος που βλέπει την απόλυσή του εφιάλτη στον ύπνο του, έχουμε τον Εργαζόμενο που τα παράτησε και αυτοκτόνησε. Αυτόν τον «νέο τύπο ανθρώπου» κατασκευάζετε, κύριε Σαμαρά, έναν σκλάβο και ραγιά, με αυτόν εξοπλίζεται την πατρίδα, τους Εργαζόμενους-Επιστήμονες που φεύγουν μετανάστες, τους Εργαζόμενους, γυναίκες και άνδρες, που θρηνούν διαρκώς για την πείνα που ενδημεί στο σπίτι τους, που ντρέπονται μπροστά στα παιδιά τους, ανήμποροι πλέον να τα θρέψουν και να τα μορφώσουν, αυτόν τον Εργαζόμενο δημιουργείτε, κύριε, τον Εργαζόμενο Θήραμα, που μπορεί να τον βιάζει, άνδρα, γυναίκα ή τα παιδιά τους, ο κάθε λεχρίτης, διαπλεκόμενος ή Δυνατός, έχοντάς τον στη δούλεψή του χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς ασφάλιση, κολίγον και είλωτα. Απόκληρον.

Αλλά, αν η αλαζονεία, η απληστία και η βαναυσότητα είναι η πρώτη ύλη της Υβρεως, η Υβρις με τη σειρά της είναι η πρώτη ύλη της Νεμέσεως.

Απέναντι στον Εργαζόμενο Κρατούμενο που κατασκευάζετε θα υπάρχει πάντοτε ο άνθρωπος. Δεν χρειάζεται να σας πω για την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνεια και τη δύναμη του Εργαζόμενου-Ανθρώπου. Ουδείς υπεράνθρωπος, δηλαδή υπάνθρωπος, τον νίκησε ποτέ, διότι απλούστατα η εργασία τα παράγει όλα, τον πλούτο, τον πολιτισμό, την ιστορία.

Ο «νέος τύπος ανθρώπου» που προσπαθεί να κατασκευάσει ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός ούτε «νέος» είναι, ούτε ανθρώπινος. Και για την κατάληξη αυτό του εγκληματικού εγχειρήματος δεν χρειάζεται να γραφεί ούτε μια λέξη. Η γκιλοτίνα το τραγούδι της το έχει τραγουδήσει…

Του Στάθη e-nikos

Το φωτομοντάζ είναι από το “Γρέκι

Posted: 05 Jun 2013 01:42 AM PDT

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος – Συγγραφέας – Τουρκολόγος

Την γνωστή ελληνορθόδοξη εκκλησία της αγίας Τριάδας που δεσπόζει με τα δύο μεγάλα καμπαναριά της στην πλατεία Ταξίμ, απειλεί να «ξηλώσει» η τουρκική κυβέρνηση για να κτιστεί το μεγάλο ισλαμικό τέμενος, ένα παλιό όνειρο του Ερντογάν, το οποίο θα κυριαρχεί δίνοντας και ένα μουσουλμανικό στίγμα στην ιστορική πλατεία.

Όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, (5/6), σε ομιλία που έκανε την Δευτέρα ο Ερντογάν λίγο πριν φύγει από την Τουρκία για την περιοδεία του στην βόρειο Αφρική στο άνοιγμα των οθωμανικών αρχείων, ανέφερε ότι ένας από τους κύριους λόγους που επιμένει να αναγείρει μεγάλο μουσουλμανικό τέμενος στην πλατεία Ταξίμ είναι να εξαφανίσει την ελληνορθόδοξη εκκλησία η οποία εμφανίζεται μεγαλοπρεπής στους επισκέπτες ενώ τα δυο καμπαναριά της δίνουν μια άλλη όψη στην περιοχή.
Οι Τούρκοι αναφέρουν ότι το οίκημα και το οικόπεδο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας ανήκει στο βακούφι του ελληνικού νοσοκομείου του Balikli, ενώ μπροστά από το οικόπεδο υπάρχει μια σειρά καταστήματα τα οποία και αυτά σύμφωνα με τα σχέδια του Ερντογάν προβλέπεται να κατεδαφιστούν για να ανοίξει ο χώρος για την ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους.

Όπως ήταν επόμενο οι δηλώσεις αυτές και τα σχέδια να κατεδαφιστούν τα καταστήματα στην περιοχή έχουν ξεσηκώσει τούς Τούρκους καταστηματάρχες οι οποίοι, όπως αναφέρουν στην τουρκική εφημερίδα, ο κόσμος που έρχεται να επισκεφτεί την πλατεία και ειδικά οι ξένοι τουρίστες είναι οι καλύτεροι πελάτες τους και η εξυπηρέτηση που τους δίνεται είναι αναγκαία για την ομαλή διέλευση των τουριστών από την περιοχή.
Από την άλλη υπάρχει και η δήλωση του Ερντογάν ότι δεν μπορεί μια ιστορική πλατεία όπως η πλατεία Ταξίμ να εμφανίζει την εικόνα σε κάποιον που θα έρθει για πρώτη φορά της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και παράλληλα των διαφόρων φαστφουντάδικων τα οποία όμως λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια στην πλατεία.
Εδώ όμως υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Τα καταστήματα αυτά ανήκουν στο ελληνικό βακούφι και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα έσοδα της ελληνορθόδοξης κοινότητας και η κατεδάφιση τους θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την ήδη προβληματική λειτουργία της εκκλησίας και θα είναι το πρώτο βήμα για την ολοκληρωτική καταστροφή της.

Οι προθέσεις αυτές του Τούρκου πρωθυπουργού που συνηθίζει να μην δίνει λογαριασμό σε κανένα, είναι γνωστό ότι έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ίδιων των Τούρκων που δεν θέλουν να καταστραφεί το γνωστό Gezipark στην πλατεία Ταξίμ.
Η πρόθεση όμως του Ερντογάν να καταστρέψει την ελληνορθόδοξη εκκλησία, είναι μια μεγάλη πρόκληση και θα πρέπει να υπάρξουν οι ανάλογες αντιδράσεις και από ελληνικής αλλά και από ευρωπαϊκής πλευράς για να διασωθεί το ιστορικό αυτό κτίσμα που είναι ότι απέμεινε από την άλλοτε ακμάζουσα ελληνική ομογένεια που κυριαρχούσε στην περιοχή και η οποία εκδιώχτηκε με τον πιο βάρβαρο τρόπο από τους Τούρκους τις δεκαετίες του πενήντα και του εξήντα.
Και να σκεφτεί κανείς ότι την ίδια ώρα κάποιοι δήμαρχοι σχεδιάζουν να γεμίσουν με τζαμιά την Αθήνα και με ισλαμικά ιδρύματα την Θεσσαλονίκη.

Posted: 05 Jun 2013 01:33 AM PDT

Δεκάδες μαχητικά στον αέρα και πάνω απο 60 Μονάδες του Ναυτικού με συντονισμό απο τα ΑΣΕΠΕ Erieye (Ελληνικά AWACS)!

Τα Ελληνικά μαχητικά επιχειρούν από το πρωί με πάνω από 100 εξόδους στον αέρα ενώ πάνω από 60 Μονάδες πλέουν σε όλο το Αιγαίο και έχουν αποκόψει τα πάντα!
Τεράστια η κοινοποίηση δυνάμεων με συντονισμό απο τα ΑΣΕΠΕ Erieye (Ελληνικά AWACS ) να μεταδίδουν εικόνα σε real time απο τα βάθη της Τουρκίας !

Δεν πετάει ούτε “πουλί πετούμενο” χωρίς να το δούμε ανέφερε Αξιωματικός του Επιτελείου ενώ ο συντονισμός των Δυνάμεων από τον Αρχηγό του Στόλου δίνει την δυνατότητα να δοκιμάσουμε τις δια κλαδικές δυνατότητες του Κέντρου Επιχειρήσεων!

Με απόβαση των Πεζοναυτών σε μεγάλο Νησί δίπλα από τα παράλια της Τουρκίας θα καταδείξει στους Τούρκους και στην Στρατιά Αιγαίου τι απλά θα πάθουν όσοι προσπαθήσουν να κάνουν την αποκοτιά.

Η άσκηση Ηνίοχος ανέκαθεν γινόταν κάθε χρόνο εκτός από τα δύο τελευταία χρόνια και είχε πάντα πάνω από 100 εξόδους καθημερινά!
Γίνεται συντονισμός από τα ΑΣΕΠΕ Erieye (Ελληνικά AWACS) και Μαχητικά και Πολεμικά πλοία έχουν εικόνα RADAR μέσω LINK-11 και LINK-16 από τα βάθη της Τουρκίας.

Ο μεγαλύτερος όγκος της Άσκησης θα παιχθεί στο Ν.Α. Αιγαίο (Καστελόριζο κ.α.) και απλά μυρίζει ΑΟΖ.

Posted: 05 Jun 2013 01:28 AM PDT
Οι σφοδρότατες συγκρούσεις που καταγράφηκαν από την προηγούμενη Παρασκευή σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, έχουν ανατρέψει πλήρως την θετική εικόνα του εύρωστου μουσουλμανικού «γίγαντα» και του οικονομικού «θαύματος» της εποχής του Έρντογαν. Πως όμως γίνεται μια χώρα των περίπου ογδόντα εκατομμυρίων πολιτών, με φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης, εύρωστο τουρισμό και ισχυρή συμμετοχή στις είκοσι καλύτερες οικονομίες του κόσμου, να βυθίζεται σε μια τόσο μεγάλη «υπαρξιακή» κρίση;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δυστυχώς, δεν βρίσκεται σε αναλύσεις των οικονομικών ανισοτήτων που υπάρχουν μεταξύ των τουρκικών κοινωνικών στρωμάτων. Μια γεωστρατηγική ανάλυση της συνεχιζόμενης κρίσης στην Τουρκία μπορεί να περιγράψει πιο ολιστικά τα ανοικτά εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα της γείτονος χώρας.

Το κυρίαρχο πρόβλημα για την Άγκυρα αυτή την στιγμή βρίσκεται στην ανεπιτυχή υλοποίηση του στρατηγικού δόγματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων» της Τουρκίας με όλους τους γείτονές της. Πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχει μια γειτονική χώρα αυτή την στιγμή γύρω από την Τουρκία που να έχει εξομαλυμένες σχέσεις με την κυβέρνηση του Ερντογάν. Οι επιδιώξεις του Ερντογάν για την αναζωογόνηση του νεο-Οθωμανισμού στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες, το Ισραήλ, την Ευρωπαική ΄Ενωση, την Αμερική και την Ρωσία.

Καταρχήν, οι διαστάσεις της εμφύλιας συριακής σύρραξης, έχουν πλέον επηρρέασει σε μεγάλο ποσοστό την καθημερινότητα των Αλεβιτών, της μεγαλύτερης θρησκευτικής μειονότητας στην Τουρκία. Τα συχνά κρούσματα βίας στα σύνορα της νοτιονατολικής Τουρκίας με την Συρία, όπου η κυβέρνηση Ερντογάν παρέχει πολιτικό και στρατιωτικό άσυλο σε Σύρους αντικαθεστωτικούς, αναδεικνύουν την εξάπλωση της συριακής κρίσης στον τουρκικό χώρο. Επιπλέον, η αθρώα και ενεργός συμμετοχή των αλεβίτικων οργανώσεων σε όλες τις διαδηλώσεις αυτή την στιγμή στην Τουρκία, δείχνουν τις πραγματικές διαστάσεις του «ντόμινο» της συριακής κρίσης. Τέλος, πρέπει να υπογραμμιστεί πως ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Άσαντ καθώς και το κυρίαρχο καθεστώς του είναι αλεβίτικης καταγωγής.

Επομένως, κινήσεις όπως τα εγκαίνια της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου με το όνομα του Σουλτάνου Σελίμ Ά, ο οποίος ήταν υπαίτιος για την δίωξη περίπου σαράντα χιλιάδων Αλεβιτών τον 16ο αιώνα, και μάλιστα στις 29 Μαίου, ανήμερα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο παρά την αναζωπύρωση των εθνοτικών και θρησκευτικών διαφορών μέσα στο τουρκικό κράτος. Παρόμοιες προκλητικές κινήσεις από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν έχουν συνεισφέρει στο πάγωμα των διπλωματικών σχέσεων με τις Σιιτικές κυβερνήσεις του Ιράν και του Ιράκ.

Δεύτερον, το ανεπιτυχές ταξίδι του Προέδρου Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, ο οποίος μάταια προσπαθούσε να πείσει τον Πρόεδρο Ομπάμα για στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Προέδρου ΄Ασαντ, αποδεικνύει την στροφή του δυτικού κόσμου, της Ρωσίας και του Ισραήλ σε μια πιο διακριτική ανάμειξη στην εμφύλια σύρραξη της Συρίας και στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης μέσω της διπλωματικής οδού. Παράλληλα, η πρόσφατη «συμφιλίωση» του Ισραήλ με την Τουρκία, φαίνεται πως μόνο επιτυχής δεν είναι, εφόσον ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να τορπιλίζει προσπάθειες συναίνεσης με το Ισραήλ, αγνόωντας παροτρύνσεις από την Ουάσινγκτον να αναβάλλει την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Λωρίδα της Γάζας.

Eπιπλεον, αν και μόλις πρόσφατα υπεγράφει η εκεχειρία μεταξύ του Τουρκικού κράτους και των Κούρδων αυτονομιστών (PKK), μια σειρά ενδείξεων δείχνουν πως οι Κούρδοι δεν θα αφήσουν μια τέτοια ευκαιρία στο εσωτερικό μιας αποσταθεροποιημένης Τουρκίας ανεκμετάλλευτη.

Τέλος, όσον αφορά την Ελλάδα, η προκλητική παρουσία δύο Τουρκικών πολεμικών πλοίων στα Ελληνικά χωρικά ύδατα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επαναφέρει στο προσκήνιο προσφιλή τουρκικά σενάρια περί «εξωτερίκευσης της εσωτερικής κρίσης». Ευτυχώς όμως, μέχρι στιγμής η εσωτερική κρίση μέσα στην Τουρκία δεν έχει μεταφερθεί στις γειτονικές περιοχές.

Συνοψίζοντας λοιπόν, φαίνεται πως το μίγμα του δόγματος Νταβούτογλου με τη διάθεση του Ερντογάν για την εξάπλωση του Νεο-Οθωμανισμού, έχει προκαλέσει ένα σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της «εγγυήτριας χώρας του Ισλαμικού κόσμου». H παρουσία όλων των προηγούμενων προβλημάτων σε συνδυασμό με τα μέτρα περιορισμού κατανάλωσης αλκοόλ, απαγόρευσης φιλιών σε δημόσιο χώρο και οι «περίεργες» συλλήψεις δημοσιογράφων, στρατιωτικών και πολιτικών αντιπάλων, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κλίμα. Η αφορμή για την έκρηξη επήλθε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις με βία κατέστειλαν την διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ, η οποία ξεκίνησε μετά από κυβερνητική απόφαση απαλλοτρίωσης ενός πράσινου χώρου για την επικείμενη ανέγερση ενός ακόμα εμπορικού κέντρου και μουσουλμανικού τεμένους κοντά σε αυτή την πλατεία. Η αντίδραση της Ευρωπαικής ΄Ενωσης και της Αμερικής, καθώς και η γενικότερη κατακραυγή της κοινής γνώμης για την απροκάλυπτη βιαιότητα των τουρκικών αρχών, δείχνουν την διεθνή και εσωτερική απομόνωση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και των οραμάτων του περί ανάστασης του Νεο-Οθωμανισμού.

Posted: 05 Jun 2013 01:15 AM PDT

Γράφει ο Ακρίτας 
 
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι άλλο ο «φιλελευθερισμός» και άλλο ο «νεοφιλελευθερισμός».
Η αγγλική ορολογία ξεχωρίζει με σαφήνεια τα δύο αυτά είδη πολιτικών ιδεολογιών.
Οι σύγχρονοι φιλελεύθεροι (modern liberals) είναι αυτοί που εμμένουν στην ενότητα ελευθερίας και ισότητας και υποστηρίζουν το κράτος πρόνοιας αλλά και το κράτος ως ρυθμιστή της αγοράς.
Οι νεοφιλελεύθεροι ή φιλελευθεριστές (libertarians) είναι αυτοί που επιμένουν μονόπλευρα στην ατομική, ιδίως οικονομική ελευθερία ως απουσία κρατικών επεμβάσεων. Είναι δηλαδή πρώτα απ’ όλα αντικρατιστές.

***


Νεοφιλελευθερισμός είναι όταν βάζεις τον ολιγαρχισμό πάνω από την δημοκρατία, την οικονομία πάνω από την πολιτική, τον ατομικισμό πάνω από την κοινωνία, το συμφέρον πάνω από την δικαιοσύνη. 
Όπως είναι η μνημονιακή πολιτική.

***


Στην χώρα μας ο νεοφιλελευθερισμός βρήκε πρόσφορο έδαφος λόγω της…
α) επίθεσης της πολυπολιτισμικότητας και του μεταμοντερνισμού στην εθνική ταυτότητα και συνείδηση του λαού, με αποτέλεσμα την μείωση της αντίστασης του,
β) θεσμοποίησης της «φαυλοκρατίας» (επικράτηση ανήθικων και διεφθαρμένων ανθρώπων ή και τρόπων, κυρίως στην άσκηση πολιτικής, διοίκησης ή διακυβέρνησης) η οποία αντικατέστησε την «Δικαιοσύνη» (τήρηση των αρχών του δικαίου από τα μέλη μιας κοινωνίας, που εκφράζεται με την ίση και ορθή εφαρμογή των γραπτών νόμων και με το σεβασμό των άγραφων νόμων) σε όλες τις κοινωνικές βαθμίδες και
γ) κομματικής ολιγαρχίας, όπου οι πολιτικοί μέσω των κόμματων προστατεύουν το κράτος τους, εις βάρος του συνταγματικά θεσμοποιημένου κοινωνικο-δίκαιου.

Posted: 05 Jun 2013 12:58 AM PDT
Κουίζ: Αυτή η φωτογραφία είναι από την Ελλάδα ή την Τουρκία;

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη στάση των διεθνών και εγχώριων ΜΜΕ στο ζήτημα των διαδηλώσεων της Τουρκίας.

Οι εκεί εξεγερμένοι αντιμετωπίζονται μάλλον με συμπάθεια και εφράζεται με κάθε ευκαιρία ο αποτροπιασμός για την αστυνομική καταστολή που υπερέβη τα εσκαμμένα.

Τα εσκαμμένα; Ποια εσκαμμένα;

Αυτή η διεθνής κοινότητα δεν έχει δει ότι τα σκαρφαλώσαμε από καιρό τα εσκαμμένα;

Δεν είδαν την αστυνομική βαρβαρότητα στους δρόμους της Αθήνας επί ενάμιση περίπου χρόνο;

Δεν είδαν τους μπάτσους να επιτίθενται δολοφονικά σε ειρηνικούς διαδηλωτές, μόνο και μόνο επειδή τόλμησαν να βγουν στο δρόμο;

Τι διαφορά έχουν όσα βλέπουμε αυτές τις μέρες στην Τουρκία από αυτά εδώ

Γιατί στην περίπτωση της Ελλάδας δεν προβλήθηκαν τόσα ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά βίντεο από τις βιαιοπραγίες εναντίον διαδηλωτών;

Γιατί μόνο στην Τουρκία προβάλλονται;

Γιατί στην Ελλάδα τα πλάνα εξαντλούνταν σε δέκα καμμένους που πέταγαν μολότωφ στους μπάτσους και δεν υπήρχαν αποκλειστικά βίντεο-ντοκουμέντο με ανελέητους ξυλοδαρμούς, αναίτιες συλλήψεις, διώξεις αντιφρονούντων και τραμπουκισμούς;

Γιατί; 

Κουίζ: Αυτή η φωτογραφία είναι από την Ελλάδα ή την Τουρκία;

 Τι διαφορά εχουν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία από την Τουρκία;

Γιατί αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι εξεγερσιακές καταστάσεις των μεν και των δε;

Γιατί είναι λαϊκισμός να λες “χούντα” το σκυλολόι των εκλεγεμένων ελληνικών κυβερνήσεων, ενώ είναι αποδεκτή η αναφορά σε κεκαλυμμένη δικτατορία της επίσης εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης;

Γιατί λοιδορούνται οι κινητοποιήσεις στον ευρωπαϊκό νότο, ενώ αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα η κινητοποίηση των Τούρκων;

Τι διαφορά έχουν τα σπασμένα κεφάλια των Ελλήνων, των Ισπανών και των Πορτογάλων από τα σπασμένα κεφάλια των Τούρκων;

Δεν είναι μεγάλη η απόσταση μεταξύ των κεφαλιών.

Μια Μέρκελ δρόμος είναι…

Posted: 05 Jun 2013 12:54 AM PDT

Ενώ εσύ “κοιμόσουν” από τα πρόθυμα ΜΜ”Ε”, και παρότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά και η Τρόϊκα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στη διαπλοκή, δίνοντας τα έργα και τις κρατικές επιχειρήσεις σε νέους και άγνωστους επιχειρηματίες και επενδυτές (τα μεταλλεία σε κάποιον Μπόμπολα, τον ΟΠΑΠ σε κάποιον Μελισσανίδη, τις υδρεύσεις σε κάποιους ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ και Αποστολόπουλους, τις κυπριακές τράπεζες με τη χρηματοδότησης αγοράς τους σε κάποιον Σάλλα κλπ), ο Στουρνάρας συνέχιζε σαν τις μπαταρίες που δεν τελειώνουν με τίποτα με το χαράτσι.

Για ακόμη δύο χρόνια, μέχρι δηλαδή το 2016, θα παραταθεί η εφαρμογή της εισφοράς αλληλεγγύης, που κυμαίνεται από 1% έως 4% στο σύνολο των εισοδημάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στον κορμό της νέας φορολογίας περιουσίας που κατ’ ουσίαν μονιμοποιεί και το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πέραν της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2009, στο άθροισμα από μισθούς ή συντάξεις, ενοίκια, τόκους και μερίσματα.

Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με εναλλακτικά σενάρια για τη φορολογία όχι μόνο των αγροτεμαχίων αλλά και του συνόλου της ακίνητης περιουσίας.

Τα μέλη της τρικομματικής επιτροπής συνεδριάζουν εκ νέου την Τρίτη για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις που θα τεθούν προς έγκριση από την τρόικα, η οποία φθάνει στην Αθήνα την ίδια μέρα για τον τακτικό τριμηνιαίο έλεγχο.

Η πρόταση των εκπροσώπων της τρικομματικής να μη φορολογηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ’ επάγγελμα αγροτών οδηγεί σε δημοσιονομικό «κενό» της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ, το οποίο, όπως προτείνουν οι ίδιοι, μπορεί να καλυφθεί από τη φορολόγηση αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί, την υψηλότερη φορολόγηση των ακινήτων επιχειρήσεων, καθώς και την μεγαλύτερη φορολόγηση σε αδήλωτα αγροτεμάχια και όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.


Πηγή: loutraki1

Posted: 05 Jun 2013 12:45 AM PDT

Τουρκική άσκηση ετοιμότητας ενόψει των εσωτερικών εντάσεων για να ‘ψαρώσουν’ τους Σύριους

Στην περιοχή της Σανλιούρφα, κοντά στην τοποθεσία Suruç των συνόρων, πραγματοποιείται άσκηση αρμάτων μάχης.

Συγκεκριμένα, άρματα του τουρκικού στρατού έλαβαν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις σε παράσταση μάχης, αλλά χωρίς να ριχτούν βολές, παρά μόνο για να δοκιμαστούν οι ικανότητες των αρμάτων σε ελιγμούς.

Η τουρκική άσκηση πραγματοποιήθηκε μόλις ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα της Συρίας και συγκεκριμένα στο σημείο Ayn al Arab, που βρίσκεται έναντι της πόλης του Χαλεπιού της Συρίας.

Η άσκηση είχε θέμα τη δοκιμασία σε περίπτωση εμπλοκής με τα συριακά στρατεύματα ώστε να γίνει η ανάλογη κατάρτιση των στρατιωτών.

Στην άσκηση συμπεριλήφθηκαν και αντιαεροπορικά όπλα τα οποία είχαν στραμμένη την κάννη τους προς τη συριακή πλευρά, αναφέρει το δημοσίευμα του DHA.

Posted: 05 Jun 2013 12:40 AM PDT

Τι ξεστόμισε πάλι ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής Σενέρ σε τουρκο-εκδήλωση έξω από την Ξάνθη… 
 
Θα θυμάστε ασφαλώς που σας γράφαμε προ ολίγων ημερών εδώ στο “Προξενείο-Στοπ” για το νέο ξεσάλωμα του προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή Ιλχάν Σενέρ καθ’ όλο τον Μάιο. Ε, μέσα σε αυτό προσθέστε λοιπόν και το παρακάτω: τα όσα ξεστόμισε δηλαδή πάλι σε μία τουρκογιορτή που διοργάνωσε στις 18/5 στο Κοπτερό Ξάνθης η παράνομη «Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης» (και τη βάφτισε μάλιστα «Παιδικό Πανηγύρι» – απ’ όπου και η παρακείμενη φωτογραφία).

Παρόντες φυσικά (πλην εννοείται του – γνωστού για τις ενθελληνικές προκλήσεις του – προέδρου του τουρκοσυλλόγου Σαμή Τοραμάν) διάφοροι πρωτοκλασάτοι τουρκόψυχοι της Θράκης, όπως ο βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν (ΠΑΣΟΚ), ο βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ), ο Μπεκίρ Μουσταφάογλου (ως εκπρόσωπος της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης»), ο επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης Ξάνθης του τουρκο-κόμματος DEB Οζάν Αχμέτογλου, ο δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καντί, ο πρόεδρος του «Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης» Μεχμέτ Εμίν, οι δημοσύμβουλες Κομοτηνής (με τον προξενικό τουρκο-συνδυασμό) Σιμπέλ Μουσταφάογλου και Κοράι Χασάν (που είναι βέβαια και ο πρόεδρος της παράνομης «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής»), ο πρόεδρος της (επίσης) παράνομης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» Αχμέτ Κουρτ, ο πρόεδρος της «Κοινότητας Αποφοίτων Μεντρεσέ» Ασίμ Τσαβούσογλου, η βοηθός του ψευδομουφτή Ξάνθης Φατμά Ιμάμ, ο πρόεδρος των «Θρησκευτικών Λειτουργών Τζαμιών Δυτικής Θράκη»ς Αχμέτ Αρήφ, η εκ Τουρκίας εκπαιδευτικός Μερτζάν Τζιβάν και πολλοί άλλοι.
Κατά την ομιλία του λοιπόν ο Σενέρ (2η φωτογραφία) είπε επί λέξει:  

«Σήμερα υπάρχουν θέματα στο επίπεδο της εκπαίδευσης της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που τα ξέρετε όλοι. Ανοίξτε και διαβάστε το άρθρο 42 της συνθήκης της Λοζάννης. Αναφέρει πως η μειονότητα μπορεί να ανοίξει κάθε είδους εκπαιδευτικό φορέα καλύπτοντας η ίδια τα έξοδα. Υπάρχουν προβλήματα στα σχολεία, αλλά μην τα περιμένετε όλα από τους βουλευτές και από τους δημάρχους. Πρώτα εσείς στηρίξτε τα μειονοτικά σχολεία».

Ωραία, ε; Έρχεται λοιπόν πάλι απροκάλυπτα ο εν διπλωματική ασυλία διατελών ανθυποτσογλανίσκος να παραδίδει μαθήματα στα χωριά (σ.σ. σε Έλληνες πολίτες υπενθυμίζουμε) για το πώς αυτή τη φορά θα σηκώσουνε κανονικά εκπαιδευτικό μπαϊράκι μέσα στην κυρίαρχη ελληνική επικράτεια. 
Αλλά και γιατί όχι – θα μου πείτε; 
Ποιος δηλαδή θα του τραβήξει το αυτί; 
Ο… Αβραμόπουλος;

Πατήστε για συνέχεια…