Sunday , 8 December 2019
ΝΕΑ
Διατροφή και αθλητικές επιδόσεις

Διατροφή και αθλητικές επιδόσεις

Διατροφή και αθλητικές επιδόσεις

Από την καύση 1 γραμ. υδατανθράκων και πρωτεΐνης παράγεται ενέργεια που ανέρχεται σε 4 χιλιοθερμίδες. Η καύση ενός γραμμαρίου λίπους αποδίδει 9 χιλιοθερμίδες.
Το ποσοστό συμμετοχής του λίπους στην παραγωγή ενέργειας εξαρτάται από την ικανότητα του οργανισμού να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου.
Για την κατανάλωση του οξυγόνου παίζει σημαντικό ρόλο ο σίδηρος.

Οι υδατάνθρακες (ψωμί, πατάτες, γλυκά κ.λπ)

Οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται σαν γλυκογόνο στο συκώτι, σαν γλυκόζη στο αίμα.
Υπάρχουν υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης κ’ υδατάνθρακες γρήγορης αποδέσμευσης.
Όταν εξαντλείται το γλυκογόνο έχουμε σταθερή αύξηση του λίπους στο μηχανισμό ενέργειας.
Η λήψη υδατανθράκων ταχείας αποδέσμευσης πριν τον αγώνα μειώνει δραματικά την ενέργεια και δύναμη του αθλητή κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Ο αθλητής για να έχει αντοχή χρειάζεται υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης.
Ναι στη βρώμη (κουάκερ) όπως η Εθνική Γερμανίας κ
αι στο κριθάρι (κρητικούς ντάκος). Βελτιώνουν εκπληκτικά την αντοχή.
Όχι στα γλυκά, αναψυκτικά (τύπου κόλα), στις πατάτες, στις σοκολάτες, στα μακαρόνια.
Οι υδατάνθρακες αυτοί ανεβάζουν πολλή ινσουλίνη και μειώνεται η ενέργεια.
Η υπερβολική ινσουλίνη εμποδίζει τα λιπώδη κύτταρα να απελευθερώσουν το αποθηκευμένο λίπος για να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Επίσης δημιουργούν άγχος.

Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι σημαντικός στην ενέργεια γιατί μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα μέσω της αιμοσφαιρίνης (χρωστική ουσία του αίματος). Όταν έχουμε μειωμένη αιμοσφαιρίνη και σίδηρο έχουμε κούραση μέχρι και 95%. Όλοι οι αθλητές σχεδόν έχουν πρόβλημα με το σίδηρο. Έτσι δεν μπορούν να κάψουν σε ικανοποιητικό βαθμό τα λίπη για την παραγωγή ενέργειας. Ο σίδηρος περιέχεται στο θυμάρι 123,5 mg στα 100 γραμμάρια [1], στην τσουκνίδα 60 mg, στις σαρδέλες 25 mg, στον μαϊντανό 20 mg, στον κολοκυθόσπορο 11 mg, στις φακές 10,5 mg, στο κόκκινο κρέας 7,5 mg. Για την απορρόφησή του εξαρτάται από την βιταμίνη C, το μέταλλο μολυβδένιο, το σύμπλεγμα βιταμινών Β (ειδικά την Β12), ο χαλκός, το μαγγάνιο και το κοβάλτιο τα οποία απαιτούνται για την χρησιμοποίησή του από τον οργανισμό. Οποιαδήποτε συμπλήρωμα σιδήρου, αν δεν περιέχει τις βιταμίνες και τα μέταλλα αυτά δημιουργεί πρόβλημα στην απορρόφησή του.

Ένα παράδειγμα γεύματος και πρωινού με αιτιολόγηση

Πρωϊνό: Τσάι από αγριοτριαντάφυλλα Rose hips (για αθλητικούς τραυματισμούς) + θυμάρι (σίδηρος) + γαρύφαλλα (μαγγάνιο).. Βρώμη με καρύδια (ωμέγα-3) μαζί με μήλα. Έχουμε αργή αποδέσμευση υδατανθράκων με συνέπεια μεγάλη αντοχή.

Μεσημεριανό :Σαρδέλες (μεγάλη πηγή σιδήρου κ’ συνενζύμου Q10), σαλάτα με αντράκλα (ωμέγα-3) + κάπαρη (μεγάλη ποσότητα οξυγόνου, ρυθμίζει τον παράγοντα HIFi που δημιουργεί υποξία δηλαδή έλλειψη οξυγόνου) + μαϊντανός (σίδηρος), σέλινο (αθλητικοί τραυματισμοί), λάχανο μωβ + λάχανο άσπρο (γλυκοζαμίνη για την σωστή λειτουργία των αρθρώσεων) + άφθονο λεμόνι + άφθονο ελαιόλαδο (λίπος για ενέργεια). Αντί για άσπρο ψωμί χρησιμοποιούμε κρητικούς ντάκος (κριθάρι) που είναι υδατάνθρακας για ενέργεια. Εναλλακτικά αντί για σαρδέλες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φακές (σίδηρος, χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, αντοχή).

Για την ψυχολογία και την παράσταση νίκης

Τεστοστερόνη, η ορμόνη του άνδρα

Χρειάζεται πάντοτε ο αθλητής να μην φοβάται στα παιχνίδια εκτός έδρας κ’ να έχει τον απαραίτητο τσαμπουκά (θάρρος). Σ’ αυτό χρησιμεύει η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη. Σου δίνει το αίσθημα της νίκης, απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας. Σε φυσική μορφή υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα σε μία τροφή: στη Γύρη μελισσών. Τρώμε 2 κουταλιές της σούπας καθημερινά.

 

Δρ. Κωνσταντινόπουλος Β. Ευάγγελοςαρχείο λήψης

Χειρουργός Θώρακα – Καρδιάς – Αγγείων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών

Βιοσυντονισμός – Βιοενέργεια