Thursday , 9 July 2020
ΝΕΑ
ΕΣΚΑΣΕ Η ΒΟΜΒΑ: Η Κομισιόν αδειάζει την Γερμανία! Στηρίζει την Ελλάδα και έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρώπη

ΕΣΚΑΣΕ Η ΒΟΜΒΑ: Η Κομισιόν αδειάζει την Γερμανία! Στηρίζει την Ελλάδα και έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρώπη

ΕΣΚΑΣΕ Η ΒΟΜΒΑ: Η Κομισιόν αδειάζει την Γερμανία! Στηρίζει την Ελλάδα και έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρώπη

Παρά την αρχική αίσθηση ότι η διαπραγμάτευση βρισκόταν σε καλό δρόμο και ότι το Eurogroup της Παρασκευής θα ενέκρινε το αίτημα της Ελλάδας για 6μηνη παράταση, οι πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων ανατρέπουν την εικόνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές το Βερολίνο και άρα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει τη συγκεκριμένη διατύπωση επειδή δεν δίνει βιώσιμη λύση.

Στον αντίποδα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την χαρακτήρισε κατ’ αρχήν θετική.

Κομισιόν: “Θετικό πρώτο βήμα” το ελληνικό αίτημα
Ως θετικό πρώτο βήμα κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε σήμερα στον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Σύμφωνα με τον Μ. Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου “master financial assistance facility agreement”. Όπως εξήγησε ο Μ. Σχοινάς, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα. Ο ίδιος διευκρίνισε, επίσης, ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο EWG και αύριο στο Εurogroup.
«Η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφώνησε το Eurogroup της Δευτέρα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπ. Οικονομικών, απορρίπτοντας το ελληνικό αίτημα για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που κατέθεσε ο Γ. Βαρουφάκης προκειμένου να υπάρχει “ομπρέλα” προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα – «Αδειάζει» το Βερολίνο η Κομισιόν χαρακτηρίζοντας «θετικό σημάδι» το ελληνικό αίτημα – Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου, τονίζουν κυβερνητικές πηγές

Τελευταία εξέλιξη: «Η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφώνησε το Eurogroup της Δευτέρα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών, απορρίπτοντας το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης. «Η ελληνική πρόταση με βάση τη χρηματοδότηση – γέφυρα δεν πληροί τους όρους του προγράμματος», επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου. Σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος η Κομισιόν: «Το ελληνικό αίτημα ανοίγει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Νωρίτερα:

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απέστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, το αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης. Η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε σταθερή στη γραμμή για τον διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το Μνημόνιο και στο αίτημα για ενδιάμεση συμφωνία 6 μηνών. O Γ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε τη λήψη του ελληνικού αιτήματος που μπαίνει στο μικροσκόπιο του EuroWorking Group. Έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup αποφασίστηκε για αύριο, Παρασκευή, στις 15.00 (16:00 ώρα Ελλάδος) με φυσική παρουσία υπουργών, μετά την κατάθεση του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Η διεξαγωγή του έκτακτου Eurogroup με τη φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών και όχι με τηλεδιάσκεψη, υποδηλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις διαφωνίες της γερμανικής πλευράς με το υποβληθέν από την ελληνική κυβέρνηση αίτημα.

Το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση αξιολογεί αυτήν την ώρα η ομάδα εργασίας του Εurogroup (EuroWorking Group). Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε στο ΑΠΕ ότι τα κράτη – μέλη θα εξετάσουν κατά πόσον το αίτημα είναι ικανοποιητικό και ποια είναι τα “λιγότερο ικανοποιητικά” σημεία, που χρειάζονται περαιτέρω εξειδίκευση. Η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αίτημά της για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal επικαλούμενη δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου. Ο αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε πως στην επιστολή της η ελληνική κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει κάποια δέσμευση όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 (πληροφορίες: Ναυτεμπορική, ΑΠΕ – ΜΠΕ).
Αναλυτικά το αίτημα για επέκταση της δανειακής συμφωνίας

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. «Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως επισημαίνουν, στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.

http://www.athensmagazine.gr/portal/politikiellada/166604