Wednesday , 3 June 2020
ΝΕΑ
Το σύστημα είμαστε ΕΜΕΙΣ, εάν το σύστημα κάνει λάθη, είναι γιατί εμείς είμαστε ατελείς.

Το σύστημα είμαστε ΕΜΕΙΣ, εάν το σύστημα κάνει λάθη, είναι γιατί εμείς είμαστε ατελείς.

Προσωπικά μου είναι αδιάφορο το Ευρώ ή Δραχμή, το σημαντικό είναι η διαχείριση της επόμενης ημέρας.

Γεννήθηκα το 1973 και από τα δέκα μου και μετά θυμάμαι έντονα μια φράση να με κυνηγά, να βουίζει στα αφτιά μου.

Λιτότητα, να σφίξουμε περισσότερο το ζωνάρι.

Την πρώτη φορά φοβήθηκα, δεν θα έχουμε να φάμε σκέφτηκα. Στους δρόμους όμως κυκλοφορούσαν όλο και καλύτερα αυτοκίνητα και τα παιδιά ζητούσαν από τους γονείς τους να φορούν “φίρμες”.

Η φράση υπήρχε πάντα εκεί, γινόταν ποιο έντονη μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, ατονούσε η ακόμα και καταρριπτόταν στις προεκλογικές στρατιές. Μου είπαν στο σχολείο πως πρέπει να είμαι υπερήφανος για την καταγωγή μου, για την γλώσσα μου, την στιγμή που μου αφαιρούσαν τις δασιές και τις περισπωμένες. Μου μιλούσαν για αξίες, για ιδανικά, για ήρωες, όταν οι οι ίδιοι συμβιβάζονταν με τα ασυμβίβαστα, για να κερδίσουν μια καλύτερη θέση, μερικά χρήματα παραπάνω.

Μου ζήτησαν να λιώσω στην μελέτη και στο διάβασμα, για να πάρω πτυχία, για να έχω μέλλον, επαγγελματικό. Μετά αυτό δεν έφτανε έπρεπε να γίνω στρατιώτης σε κάποιο κόμμα να περιμένω στην ουρά για γίνει αυτό. Την ίδια στιγμή μιλούσαν για αξιοκρατία.

Το δοκίμασα, για πολύ λίγο, δεν το άντεχα, αποφάσισα να γίνω τεχνικός σε ότι ποιο δύσκολο και ακαταλαβίστικο υπήρχε τότε. Δεν μπορεί εάν κάνω την “σκατοδουλεια” κάποια  θέση θα υπάρχει. Δεν γνώριζα ότι κανείς τους δεν νοιαζόταν για την ουσία.

Σήμερα όμως γνωρίζω, να ξεχωρίζω τον νικητή από τον υποταγμένο, τον άνθρωπο της άξιας από τον δούλο.

Σήμερα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ανεξαρτήτως νομίσματος, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία.

Επιστροφή στις άξιες, αφύπνιση {όχι δεν κυνηγάμε εξωγήινους}, υποχρέωση του πολίτη είναι να είναι ενημερωμένος, να κρίνει, να αναδεικνύει να προτείνει λύσεις. Υποχρέωση του, είναι να μην υποτάσσετε σε εκβιασμούς, να σπάει “καθιστάμενα”, να βελτιώνετε και να βελτιώνει το περιβάλλον γύρω του. Υποχρέωση είναι να συγχωρεί και να μεταλαμπαδεύει γνώση και ορθή πληροφόρηση, χωρίς πάθος, χωρίς πειθώ.

Το σύστημα είμαστε ΕΜΕΙΣ, κύριοι και κυρίες, εάν το σύστημα κάνει λάθη, είναι γιατί εμείς είμαστε ατελείς.

Κρίση, σημαίνει δικαιοσύνη, και έχει μικρή σχέση με τους νομούς. Ζούμε στην μετάβαση από την Βιομηχανική εποχή προς στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας. Οι ταχύτητες αλλάζουν, τα Ευκλείδεια μαθηματικά, χάνουν την ισχύ τους, ο πολιτισμός μας καταρρέει μαζί με τα δόγματα μιας περασμένης εποχής.

Ο πολιτισμός της Ύλης, καταρρέει, η πραγματική άξια δεν μετράτε γιατί απλά δεν μπορεί να μετρηθεί, πως να μέτρησης την Αγάπη, το φιλότιμο, τον αλτρουισμό.

Οι Δάσκαλοι λένε πως η αλλαγή αργεί, πως πρέπει πρώτα να μορφωθεί τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της μάζας. Δεν θέλουμε την αλλαγή να την φέρει μια Ελίτ, για μια ακόμα φορά. Αυτό βοηθάει,  λένε, άλλα δεν είναι το βέλτιστο.

Πολλές φόρες έχετε δει στο προφίλ μου, status, με ρητά της Σπαρτής η ακόμα και τωνsamurai. Μην μπερδεύεστε, δεν είμαι ούτε φασίστας, μα ούτε και πολεμοχαρής.

ΟΙ πολεμιστές, η αγωγή των πολεμιστών, ήταν λιτήφιλοσοφημένη, απαλλαγμένη από φόβο.

Η αγωγή τους, είναι η εκπαίδευση που οι άνθρωποι σήμερα χρειάζονται, για να οδηγηθούν στην Παιδεία.

Σε ευχαριστώ που διάβασες αυτές τις γραμμές, να είσαι καλά και να θυμάσαι ότι αυτό που βλέπεις είναι η προβολή πολλών διαστάσεων προς τρεις και όχι η πραγματικότητα.

http://xenofon.gr