Tuesday , 26 March 2019
ΝΕΑ
Eκδήλωση κας Σιώκου

Eκδήλωση κας Σιώκου

–>

Πινακοθήκη Γρηγοριάδη
 
 
            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
            
                                                                                                                                                     
 
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
 
Η  Γιώγια  Σιώκου γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης και ζει στην Αθήνα. Μια συνάντησή της με τον Γιάννη Ρίτσο το 1975 στάθηκε αφορμή για τη μακρόχρονη γνωριμία τους και ήταν αυτός που την έπεισε να ασχοληθεί με τη ποίηση. Τριάντα χρόνια είναι αφοσιωμένη στο ποιητικό της έργο.
Ως υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος εργάστηκε στη βιβλιοθήκη Οικονομικών Μελετών, αλλά για την ποίηση εγκατέλειψε την Τράπεζα.  Πρόσφατα εξελέγη  στο Γενικό Συμβούλιο της UNICEF. Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές. Η έβδομη ποιητική της συλλογή είναι δίγλωσση, μεταφρασμένη από τον David Connolly.  Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Κρίσης νέων μελών. Επίσης είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (Unesco),  της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, του Ελληνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών, των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη, των Φίλων  του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα  Χανιά, μέλος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, της Διεθνούς Εταιρείας  Φίλων «Νίκου Καζαντζάκη», των Πνευματικών Δημιουργών του νομού Χανίων κ.α. Ήταν συντάκτρια του λογοτεχνικού περιοδικού ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ του κ. Κώστα Στεφανόπουλου τα έτη 2008 και2009. Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών την τίμησε το 2007 με εκδήλωση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για το έργο της. Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το 2012, τίμησε την ποιήτρια με εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Μουσείου παρουσιάζοντας το βιβλίο  της Αρχαία Μέλισσα. Πολλές  εκδηλώσεις έχουν επίσης πραγματοποιηθεί με εισηγητές ακαδημαϊκούς, πανεπιστημιακούς και προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών στην Αθήνα και την περιφέρεια.
Η Γιώγια Σιώκου είναι μέλος του φιλανθρωπικού σωματείου «Άγιος Χριστόφορος-Παιανία» για τα μυοπαθή παιδιά. Ποιήματά της από την Αρχαία Μέλισσα, μελοποίησαν ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης, ο συνθέτης  και ενορχηστρωτής Γιάννης Κ. Ιωάννου για σολίστ και ορχήστρα και για τετραφωνική χορωδία και ορχήστρα. Επίσης ποιήματά της μελοποίησαν οι συνθέτες Στάθης Γκότσης, Παναγιώτης Μπούσαλης, ο διευθυντής της Βυζαντινής Χορωδίας Αθηνών Γιώργος Χατζηχρόνογλου και οι συνθέτες-κιθαριστές Βαγγέλης Φάμπας και Στέφανος Γεωργιάδης. 
Μόλις εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας από τον πανεπιστημιακό  κ. Μιχάλη Μερακλή στο «Συμπόσιο Ποίησης 1995». Η πρώτη της ποιητική συλλογή συνοδεύτηκε από  συλλεκτική έκδοση. Η δεύτερη έχει  πρόλογο του Αντώνη Δεκαβάλλε.
 
 
 
 
ΗΛΙΑΧΤΙΔΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
 
Ύστερα κεντήσαμε στο ατσάλι
τα πλουμιστά όνειρά μας.
Πλέξαμε έναστρες χελιδονοφωλιές
με μίσχους από φθόγγους και γράμματα,
χρυσοκλωστές καλοκαιρινής νύχτας,
με απειλούμενα φυτά, κρόκους κι ελίχρυσα,
μαρμάρινες κρήνες με αγίασμα,
ανθισμένες ηλιαχτίδες αλληλεγγύης.
 
Υιοθετήσαμε ορφανά παιδιά.
Επουλώσαμε τις πληγές τους με αστρόσκονη.
 
Και περιμέναμε την Άνοιξη.
 
 
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη –Τετάρτη -Πέμπτη –Παρασκευή: 10:00-15:00 και 18:00-21:00
Σάββατο -Κυριακή: 11:00-14:00  
Δευτέρα κλειστά
 
Σύσταση για τηλεφωνική επιβεβαίωση ωραρίου, λόγω απρόβλεπτης μεταβολής οφειλόμενης σε διαθεσιμότητα του εθελοντικά εργαζόμενου προσωπικού. 
 
Διεύθυνση: Μαρίνου Αντύπα 18, 141 21, Ν. Ηράκλειο, Τηλ.: 210 2719744 pinakothikigrigoriadi@gmail.com   www.pinakothiki.eu
 
 
 
Πατήστε για συνέχεια…